Rusi nam oprostili: Sedam firmi dobija dozvole za izvoz

02.07.2021

11:17 >> 12:08

0

Srpski proizvođači voća, živinskog mesa, mleka i stočne hrane skidaju se sa crvene liste ruske carine

Rusi nam oprostili: Sedam firmi dobija dozvole za izvoz
Copyright Ministri poljoprivrede Rusije i Srbije, Dmitrij Patrušev i Branislav Nedimović, Foto:Tanjug/Jadranka Ilić

Od sedam srpskih kompanija koje će sledeće nedelje da dobiju dozvolu za izvoz na rusko tržište, tri su proizvođači voća, jedna proizvodi stočnu hranu, jedna živinsko meso a dve su iz mlečne industrije, najavljeno je posle sastanka u Beogradu ministara poljoprivrede Srbije i Rusije, Branislava Nedimovića i Dimitrija Patruševa.

Ruska strana je naglasila da su srpske firme sada ispunile sve fitosanitarne zahteve i da zbog toga mogu da dobiju dozvolu za izvoz u Rusiju.

Voćari „na obuci“ u Rusiji

Ministar Nedimović je rekao da je danas postignut dogovor da dvadesetak srpskih proizvođača voća uskoro u Rusiji održe sastanak sa tamošnjim centralnom firmom za logistiku kako da reše problem transporta i sklope višegodišnje ugovore o isporuci robe.

Tanjug precizira da je reč o voćarskim kompanijama „PDM“, „Farm fruit i Rambo“, proizvođaču stočne hrane „Sano“, „Perutnini Ptuj“, „Sremskoj mlekari“ i mlekari „Belanova“.

Zloupotreba bescarinskog uvoza u Rusiju iz Srbije u domenu poljoprivrede bio je ozbiljan problem između dve zemlje. Radilo se i o reeksportu robe iz EU, koja je Rusima prikazivana kao srpska, ali i srpskog mesa i voća neodgovarajućeg kvaliteta i standarda koj se tiču ostataka pesticida i drugih hemikalija.

Ministar Nedimović je danas, kao i juče na otvaranju „Agrobiznis foruma „Srbija – Rusija“, istakao da su zloupotrebe prilikom izvoza roba iz Srbije u Rusiju stvar prošlosti i da su sve prepreke sada zajednički savladane.

– Nema gotovo nikakvih otvorenih pitanja u poljoprivredi između Rusije i Srbije a da ne više ne bude sličnih problema morali smo da preduzmemo oštre korake, da uhapsimo 300 ljudi i zatvorimo nekoliko kompanija. Po cenu svega ćemo zaštititi Sporazum o trgovini, na osnovu kojeg je trgovina sa Rusijom u poljoprivredi porasla na 480 miliona dolara, jer on je za nas i pitanje nacionalne bezbednosti. Isti je slučaj i sa sporazumom sa Evroazijskom unijom, koji startuje 10. jula – rekao je Nedimović.

Pročitajte još:

Ministar Nedimović je najavio da će Srbija od maja 2022. godine biti u integrisanom carinskom sistemu Ruske Federacije, i moći će da se tačno prati svaka pošiljka robe iz Srbije.

Nedimović je potvrdio da će ruska strana dozvoliti izvoz svinjskog mesa iz Srbije po principu regionalizacije, odnosno iz regiona koji nisu zahvaćena afričkom kugom svinja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike