Krenula uljana repica, izostala pšenica i soja

22.06.2024

08:15

0

Autor: R.B.

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove nedelje je zbog prevelike razlike u traženoj i nuđenoj ceni izostala trgovina dva bitna proizvoda

Krenula uljana repica, izostala pšenica i soja
repica2 - Copyright Screenshot:AgroTV

U nedelji za nama na Produktnoj berzi u Novom Sadu zaključeni su prvi SPOT ugovori za uljanu repicu rod 2024. godine. Najviše se trgovalo kukuruzom i stočnim ječmom, dok je zaključenje berzanskih ugovora ove sedmice izostalo kada su u pitanju pšenica i soja, kaže Nedeljni izveštaj Berze.

U toku radne nedelje preko srpske robne berze prometovano je 4.285 tona robe, ukupne finansijske vrednosti 98,4 miliona dinara (oko 839.200 evra). To je za četvrtinu više nego prethodne nedelje, za 67% više od četvoronedeljnog proseka a čak za više  od 100% nego što je to bilo u isto vreme prošle godine.

Kod kukuruza slabo ali opet bolje nego kod pšenice i soje

Na tržištu kukuruza tokom čitave nedelje primetna je bila izuzetno slaba aktivnost učesnika. Početkom nedelje tražnja je bila nešto veća u odnosu na ponudu, da bi krajem nedelje ponuda bila nešto veća od tražnje.

Kukuruzom se u nedelji za nama trgovalo u cenovnom rasponu od 19 do 19,20 dinara za kilogram bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin. Ponder cena iznosila je 19,09 din/kg (20,99 din/kg sa PDV-om).

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Promet na srpskoj robnoj berzi 2022-24.

 

U odnosu na sedam dana ranije, primetan je blaži rast cene od 0,47%, dok je na godišnjem nivou cena veća 3,64%.

Zaključeni su i berzanski ugovori na paritetu CPT luka  u cenovnom opsegu od 19,20 do 19,40 dinara za kilogram. U ukupnom obimu prometa kukuruz je učestvovao sa 57%.

Na tržištu pšenice tokom ove nedelje bila je primetna veoma slaba aktivnost. Tražnja je bila slaba i na nižem cenovnom nivou od ponude, a kupci su pokazali interesovanje za stočnom pšenicom i pšenicom na paritetu CPT luka. Ipak, slaba aktivnost na strani ponude i razlika u ceni između nuđene i tražene robe doveli su do izostanka zaključenja berzanskih ugovora.

Na tržištu soje tokom ove nedelje primetan je bio gotovo potpuni izostanak učesnika na tržištu, kako na strani ponude tako i na strani tražnje, te je zaključenje robno-berzanskih ugovora izostalo.

Kada je u pitanju stočni ječam, na tržištu je i ove sedmice bilo primetno dosta aktivnosti. Stočnim ječmom se trgovalo u cenovnom rasponu od 16,80 do 17,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 16,97 din/kg bez PDV-a (18,67 din/kg sa PDV-om). Zaključeni su i berzanski ugovori na paritetu CPT po ceni od 17,50 do 18,00 din/kg bez PDV-a. Stočni ječam učestvovao je u ukupnom obimu prometa sa 35% udela.

U toku ove nedelje zaključeni su i prvi SPOT ugovori za uljanu repicu rod 2024. godine po ceni od 49,57 do 50,34 dinara za kilogrma bez PDV-a, a krajem nedelje bila je primetna slabija ponuda.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike