Vladimir spreman da tovi svinje onlajn: Objasnio šta treba da jede deblje, a šta "posnije" prase

14.06.2024

13:03

0

Algoritam računa koliko hrane i kad da im se da

Vladimir spreman da tovi svinje onlajn: Objasnio šta treba da jede deblje, a šta "posnije" prase
Copyright RINA

Da naša zemlja ide u korak s vremenom, dokaz je i nova mobilna aplikacija za tovljenje svinja, putem koje će uzgajivači moći da tove svoje životinje. Nova platfofrma će omogućiti fizičkim licima da kupe i utove prase na bilo kom poljprivrednom gazdinstvu u Srbiji, kako bi se konzumiralo meso proverenog kvaliteta. Na osnovu željene kilaže algoritam će proračunavati potrošnju hrane i hranidbene dane.

Vladimir Šibalić, uzgajivač prasića iz čačanskog sela Prijevor, ističe značaj praćenja savremenih tehnologija i načina uzgoja svinja.

RINA
 

- Prošle jeseni sam ovde napravio jednu manju farmu za uzgoj svinja, sa malo savremenijom opremom. Zasada nisam tu aplikaciju koristio, ali naravno, nemam ništa protiv toga, zainteresovan sam u nekom budućem periodu. Ako se budu i druge farme prilagođavale takvom načinu uzgoja, i ja bih, naravno, usavršavao svoju farmu - rekao je za RINU uzgajivač Vladimir iz Prijevora.

S obzirom na to da se radi o aplikaciji za tovljenje prasića, moći će, kako se pretpostavlja, da se određenim algoritmima prati kako prase podgojiti, odnosno utoviti, i koju hranu u kom periodu treba da jede.

- Sve je stvar ukusa, za gurmane, najslađi je deo između plećki i buta, deo stomaka, zajedno sa rebrima, za one koji vole da bude prošarano. Inače, ko više voli posnije meso, onda su to but ili plećka. Dakle, ako se želi masnije, odnosno deblje prase, potrebno je da jede više kukuruza, a za posnije, onda koncentrat - pojasnio je on.

RINA
 

Kada je u pitanju kilaža žive vage prasića, za pečenje je najbolje da prase bude zrelije.

- Po mom mišljenju, težina praseta treba da bude od 25 do 30 kilograma. Svakako, sve je stvar ukusa, neko voli manje, da bude slađe, dok sa druge strane, može da bude kvalitetnije ako je zrelije meso - kaže Vladimir.

U svakom slučaju, bitno je da gazdinstva budu registrovana kako bi koristila ovu platformu. Danas sva gazdinstva koja se bave nekim segmnentom poljoprivredne proizvodnje moraju da budu registrovana, odnosno da postoji njihov jedinstven broj preko kog se može kontrolisati i promet, a i sami proizvodi koji dođu s tog gazdinstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike