Ako volite da se osvežite sokom od pomorandže… Vruće cene za vruće dane

31.05.2024

09:59

0

Autor: R.B.

Cene soka od pomorandže oborile su svoj istorijski rekord

Ako volite da se osvežite sokom od pomorandže… Vruće cene za vruće dane
Copyright Freepik

Loše vesti za ljubitelje soka od pomorandže, jer zbog stalnih ograničenja u snabdevanju ovim voćem, cene su porasle na istorijski najviši nivo. Takav trošak gura industriju u krizu i primorava proizvođače da razmotre alternativno voće, piše Seebiz.

Uporedne fjučerse na smrznuti koncentrisani sok od pomorandže, kojima se trguje na Interkontinentalnoj berzi u Njujorku, izmirile su se na 4,77 dolara po funti. Ovo je skoro duplo više od cene zabeležene pre godinu dana.

Cene najpopularnijeg voćnog soka naglo su porasle poslednjih godina, delom zbog opadanja obima proizvodnje na Floridi – najvećeg proizvođača soka od pomorandže u SAD – i klimatskih uslova izazvanih ekstremnim vremenskim uslovima u glavnim brazilskim oblastima za proizvodnju pomorandže.

Brazil je najveći svetski proizvođač i izvoznik ovog soka, što znači da ova zemlja koja ima znatne oscilacije u svojoj poljoprivrednoj proizvodnji zbog klimatskih uslova, ima izuzetno uticajnu ulogu u oblikovanju globalne industrije.

Hari Kembel, analitičar podataka o tržištu roba u istraživačkoj grupi „Mintec“, rekao je da su rastuće cene soka od pomorandže primorale proizvođače i blendere (koji prave mešavine ukusa) da se pozabave razmatranjem alternativnih voćnih sokova.

– Mnogi od njih će promeniti količinu soka koju stavljaju u svoje mešavine da bi izbacili sok od pomorandže i povećali udeo drugih sokova, kao što su sok od kruške, sok od jabuke, sok od grožđa, tako da se manje oslanjaju na sok od pomorandže – rekao je Kembel.

On upozorava da će ova situacija biti ovakva „verovatno na duži rok“, i da su neki igrači na tržištu sokova od pomorandže zabeležili veliki pad potražnje iz godine u godinu.

– Dok se ne dostigne tačka u kojoj potrošači više nisu voljni da plaćaju premiju za sok od pomorandže jer ga ima tako malo, cene će nastaviti da rastu – rekao je Kembel.

Od Brazila sve zavisi

Istraživački centar Fundecitrus nedavno je upozorio da je prekomerna vrućina u Brazilu prošle godine značila da je ta južnoamerička zemlja verovatno na pravom putu da zabeleži jednu od najgorih berbi narandže u više od tri decenije.

Fundecitrus je rekao da se serija intenzivnih toplotnih talasa u Brazilu dogodila u kritičnoj fazi cvetanja i ranog formiranja plodova između septembra i novembra prošle godine, što je značajno omelo rod.

Bolest citrusa poznata kao ozelenjavanje, bolest drveća za koju nema poznatog leka, rezultira gorkim, zakržljalim plodom. To je još je jedan neočekivani pogodak za uzgajivače pomorandže. Analitičari su upozorili da će problem verovatno još neko vreme pustošiti narandže širom sveta.

– Cene soka od pomorandže rastu zbog suše, bolesti i potražnje – rekao je Dejv Rajter, trgovac u kompaniji „Reiter Capital Investments LLC“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike