Malinari očekuju dobar rod ali i dalje strepe za profit

31.03.2022

09:49

0

U Arilju, centru proizvodnje srpskog "crvenog zlata", malinari očekuju ove godine dobru cenu, ali i probleme zbog nedostatka sezonskih radnika

Malinari očekuju dobar rod ali i dalje strepe za profit
Copyright Pixabay

Malina će i ove godine imati visoku cenu, ali to srpske malinare ne smiruje jer velikig profit i dalje nije osiguran zbog dve stvari - repromaterijal znatno poskupeo a hronično fali radnika u berbi.

- Kolika će računica biti, još je rano da se zaključuje, s obzirom na to da tek ulazimo u malinjake i meseci pred nama i te kako mogu da nas iznenade i snegom i mrazom. Spremni smo da radnike dobro platimo, ali je sve manje zainteresovanih da rade u ariljskim malinjacima, tako da će biti problem ko će obrati ariljske malinjake - kaže za „Glas Zapadne Srbije“ malinar Dragoš Luković.

Za razliku od ranijh godina, kada su proizvođači ovog voća rizikovali svoju proizvodnju pod otvorenim nebom, ove sezone je situacija drugačija, jer je sve više onih koji zasade osiguravaju od elementarnih nepogoda.

- Pre nego što počnemo sa bilo kakvim radovima u našim malinjacima, prvo ih osiguramo. Osiguranje je u prethodnom periodu bilo veoma pristupačno, država suvencioniše sa 70 odsto, a proizvođač daje 30 odsto. Svima nama osiguranje mnogo znači, jer smo mnogo opušteniji tokom rada i znamo da ćemo na kraju proizvodnje imati siguran prihod, bez obzira na to kakve će vremenske prilike biti – kaže Luković.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike