Aprilski mraz napravio katastrofu u voćnjaku Miroslava: Šljiva ove godine neće biti ni za džem!

22.04.2024

12:08

0

Sve je uništeno, plodovi su bili potpuno crni

Aprilski mraz napravio katastrofu u voćnjaku Miroslava: Šljiva ove godine neće biti ni za džem!
Copyright RINA

Noćnu moru svakog voćara ovog proleća na svojoj koži osetio je Miroslav Puškić iz Prijepolja. Godinama ima plantaže jabuka i šljiva u koje ulaže velika sredstva i vodi računa o svakom stablu i svakom plodu, ipak, priroda je ovog aprila bila jača, i aprilski mraz već sad je desetkovao rod šljiva.

- Tokom vikenda dogodilo se ono od čega smo strepeli, temperatura se tokom noći spustila ispod nule. Kad sam ujutru došao da obiđem voćnjak, zatekao me je očajan prizor. Svi plodovi šljive koji su se zametnuli, jer je vegetacija zbog visokih temperatura krenula ranije, bili su crni. Tome nema spasa, rod je uništen potpuno, a šteta je ogromna - kaže za RINU Miroslav.

Voćnjak u kom se nalazi šljivik čiji rod je za ovu godinu potpuno uništen, nalazi se na u selu Čadinje, na oko 500 metara nadmorske visine. Poražen slikom koju je ugledao, Miroslav još uvek nije skupio hrabrosti da obiđe drugi voćnjak u selu Donje Babine.

- Očekivani rod je bio oko 150 tovara po stotinu kilograma, a ove godine neće se ubrati ni pet šljiva u voćnjaku. Pre toga sam uradio sve što je potrebno, potpuno okrečio stabla, zaštitio ih od štetočina, odradio sve potrebne procese, ali od mraza nema spasa. Čitav trud i ulaganje nestali su tokom jedne noći. To je taj rizik kad imate fabriku pod otvorenim nebom - kaže ovaj voćar.

Osim šljiva, Miroslav ima i zasade jabuka, ali zbog stanja u kom se plodovi trenutno nalaze, na njima nije mogao da utvrdi tačnu štetu.

Nakon snega u aprilu, agronomi su isticali da snežne padavine neće pričiniti štetu na voću, a da jedina opasnot vreba od mraza. Upravo ta muka zadesila je Miroslava iz Prijepolja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike