"Što ne sadiš nešto što se jede, a ne to trnje?" (VIDEO)

31.07.2021

05:44 >> 08:07

0

Autor: Jovana Vrećo

Rasadnik ukrasnih četinara porodice Manojlović, smešten u selu Počekovina, u Rasinskom okrugu, postao je svojevrsna turistička atrakcija

"Što ne sadiš nešto što se jede, a ne to trnje?" (VIDEO)
Copyright Promo/ Agro TV

Jedan od najlepših rasadnika ukrasnih četinara u Srbiji nalazi se u Rasinskom okrugu, nadomak Trstenika, u selu Počekovina.

Više od 40 godina na tom mestu postoji rasadnik, čiji su ponosni vlasnici Dragiša i Radmila Manojlović. Međutim, kako su ispričali za Agro TV, nikad nisu ni razmišljali da će da se bave ovim poslom.

Neobičan početak…

– Pre ovoga, radili smo sasvim druge poslove, mašinci smo po struci – rekao je Dragiša i dodao da je sve počelo na vrlo neobičan način.

Promo/ Agro TV

– Otac je posadio malo žive ograde, koja je porasla nekih 30 centimetara, iako bi trebalo do čak jednog metra. Međutim, žena i ja smo odlučili da ih spakujemo u kofer i odnesemo u Niš na pijacu. A tamo smo ih uspešno prodali – priča Dragiša i dodaje da su tako počeli da upoznaju i druge ljude koji se bave proizvodnjom.

Pročitajte još:

– Video sam šta rade i sledeće godine smo i mi došli pripremljeni. Počeli smo onda da proizodimo i druge sadnice, kao što su na primer tuje, a kroz neko vreme i jelke – navodi on.

Kaže kako je sve išlo u dobrom smeru, proizvodilo se i prodavalo, ali ga je rodbina često pitala: “Što ne sadiš nešto što se jede, nego to trnje?”, a on im je tada rekao: “Videćete da ćemo kroz nekoliko godina postati poznati po tome”.

Za rasadnik Manojlovića kažu da je postao svojevrsna turistička atrakcija, koju krase biljke poput japanskog javora i lozica.

Oživljavanje biljaka

Takođe, postao je poznat po uvođenju nove tehnologije oživljavanja biljaka.

Pročitajte još

– Koristimo vodenu zavesu, ventilaciju i stvaramo idealne uslove za oživljavanje. Tehnologija je takva da može, praktično dugmetom, da se reguliše temperatura i vlažnost vazduha – navodi Dragiša.

Njegova desna ruka, žena Radmila, smatra da su ih božija volja i ljubav prema biljkama opredelili za ovaj posao.

Promo/ Agro TV

S druge strane, iako je rasadnik na dobrom glasu i kupci dolaze, postoji jedan problem.

– Teško je pronaći ljude koji bi da rade. Nadamo se da će to da bude bolje u budućnosti – zaključio je ovaj domaćin.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Agro TV

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike