Italijani već sada mogu da jedu brašno od crva

30.01.2024

16:00

0

Prva italijanska fabrika brašna od insekata otvorena je u regionu Marke

Italijani već sada mogu da jedu brašno od crva
moucni-gc2d9d02c7_1920 - Copyright Pixabay

I pored toga što se naveliko bune zbog „mesa iz laboratorije“, i žele da očuvaju svoj tradicionlani način uzgoja i pripremanja hrane, Italijani ipak pomalo otvaraju vrata i za distopijsku verziju budućnosti.

U centralnoj Italiji, u rgionu Marke, uprkos protivljenju ministra poljoprivrede te zemlje Frančeska Lolobriđide, otvorena je prva fabrika brašna od insekata.

Hose Frančesko Ćani, izvršni direktor kompanije „Nutrinsekt“, rekao je za Ansu da je time "otvoreno novo poglavlje u istoriji prehrambene industrije".

On je takođe pozvao Lolobriđidu, koji teži da zabrani brašno od insekata u Italiji, "da dođe i sam se uveri koliko je zdravo i hranljivo".

U „Službenom listu“ od 29. decembra objavljeno je pravilo kojim se u Italiji dozvoljava brašno napravljeno od kučnog cvrčka (acheta domesticus), larve brašnastog crva (tenebrio molitor) i larve male brašarice (alphitobius diaperinus).

U EU je u febrauru 2022. godine odobrena upotrebu kućnih cvrčaka za jelo, kao treće odobrene vrste insekata za ljudsku ishranu. Pretohodno su odobreni larva crva brašnara (tenebrio molitor) i domaći skakavac (locusta migratoria).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike