Raj za gurmane i ljubitelje jedinstvenih gastronomskih specijaliteta: Sajam pirotske peglane kobasice održava se ovog vikenda u Pirotu

26.01.2024

09:35

0

Očekuje se, po tradiciji, ogroman broj turista iz Bugarske, ali i gostiju iz cele Srbije i inostranstva

Raj za gurmane i ljubitelje jedinstvenih gastronomskih specijaliteta: Sajam pirotske peglane kobasice održava se ovog vikenda u Pirotu
Peglana kobasica - Copyright 24sedam/Maja Kostić

U Pirotu će 27. i 28. januara biti održan Sajam pirotske peglane kobasice, jedan od najvećih gastronomskih događaja u regionu, saopštila je Turistička organizacija Pirota.

Cilj manifestacije koja se organizuje 11. put je promocija ovog delikatesa koji se proizvodi u Pirotu, koji je pirotski brend i deo gastronomske turističke ponude tog grada.

Kako su najavili organizatori, učešće na ovom događaju koji će biti održan tokom vikenda u sportskoj sali Kej prijavilo je 40 izlagača. Očekuje se, po tradiciji, ogroman broj turista iz Bugarske, ali i gostiju iz cele Srbije i inostranstva.

Pored izlagačkog i takmičarskog dela koji se odnosi na proizvod peglana kobasica, na gastronomskoj priredbi moći će da se probaju i degustiraju i drugi lokalni brendovi i specijaliteti pirotskog kraja, među kojima su pirotski kačkavalj i beli sir, ali i staroplaninska trpeza i drugi domaći organski proizvodi.

Na 11. Sajmu peglane kobasice učestvovaće i veliki broj destilerija i vinarija iz čitavog regiona, mlekare i drugi proizvođači sira i kačkavalja, kao i izlagači pirotskih suvenira i proizvoda domaće radinosti.

Biće organizovan i bogat kulturno-umetnički program sa osvrtom na tradiciju i kulturu pirotskog kraja.

Pirotska peglana kobasica je treći brend Pirota koji je u martu 2022. godine dobio rešenje o zaštiti geografskog porekla. Prvi je "pirotski ćilim" (2003), a drugi "pirotski kačkavalj od kravljeg mleka" (2013).

Pirotska peglana kobasica pravi se od telećeg, ovčijeg i kozjeg mesa, a "pegla" se svakodnevno 40 dana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike