AgroBelgrade 2024: Počelo peto okupljanje voćara i povrtara

25.01.2024

15:11

0

Autor: R.B.

Međunarodni poljoprivredni sajam u Beogradu je okupio oko 500 izlagača ali i stručnjake za proizvodnju i plasman hrane

AgroBelgrade 2024: Počelo peto okupljanje voćara i povrtara
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Peti međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva AgroBelgrade 2024, otvoren je danas na Beogradskom sajmu i trajaće do subote, 27. januara.

I ove godine, AgroBelgrade potvrđuje da je vodeći sajamsko-konferencijski događaj u regionu i da predstavlja mesto poslovnih prilika, sticanja znanja i povezivanja proizvođača svežeg, smrznutog i prerađenog voća, povrća i grožđa, kupaca i predstavnika maloprodajnih lanaca, potom proizvođača poljoprivredne mehanizacije i opreme, rasadnika, semenskih i hemijskih kuća, kao i drugih kompanija i stručnjaka iz industrije, saopštio je organizator.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Jelena Tanasković je prilikom otvaranja sajma rekla da poljoprivreda zauzima značajno mesto u programu Vlade ali i da se sada posvetila „svakom pojedinačnom poljoprivredniku“.

– U programu koji smo predstavili, trudimo se da onima koji možda razmišljaju da li da se bave proizvodnjom ili šta da urade u narednim godinama, da li da povećaju ili smanjuju proizvodnju, da im poručimo da ne treba da imaju dileme i da sve ono što ih je možda dvoumilo u toj odluci, sada treba da bude iza nas. Imamo jedan transparantan pristup ka proizvođačima i predvidljivost u smislu subvencija, što je najviše do sada i što se vidi iz budžeta od 119 milijardi dinara i od svih kreditnih linija koje nisu u tom iznosu i onoga što smo spremili kroz IPARD 3 program od ukupno 600 miliona evra za poljoprivredni sektor do 2027. godine. Tu su i drugi projekti koje tek spremamo da ponudimo našim poljoprivrednicima u smislu modernizacije opreme, izvora finansiranja i svega ostalog potrebnog da bi poljoprivreda podigla svoju konkurentnost. Mi smo opredeljeni ka evropskom tržištu, ali apsolutno ne odustajemo ni od otvaranja novih tržišta – rekla je ministarka.

Ovaj sajam se organizuje uz podršku Projekta “Velika mala privreda” koji finansira USAID, zatim Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Sekretarijata za poljoprivredu grada Beograda i Privredne Komore Srbije, dok je „prijatelj sajma“ firma „Budimka“.

Ambasador SAD, zemlje čija je agencija dala najveću podršku ovoj manifestaciji ali i poljoprivredi generalno, Kristofer Hil je istakao da su posebno ponosni što je USAID doprineo osnivanju upravo ovog sajma pre pet godina.

– Nadam se da ovo okupljanje sa predstavnicima iz regiona govori da poljoprivreda zaista treba region koji je otvoren, sa granicama koje ne razdvavaju, već povezuju i zato podržavamo sve regionalne inicijative koje rade na integraciji, posebno Otvoreni Balkan. I zato je važno da se sa novom energijom ponovo posvetimo omogućavanju saradnje u regionu koja će doprineti miru i sigurnosti – istakao je ambasador.

Podrška poljoprivredi ali i sajmu dolazi i sa lokalnog nivoa. U prestonici je to, naravno Grad Beograd.

– Grad Beograd ima dosta prostora za napredak u poljoprivredi, kako organskoj, tako i konvencionalnoj. Mi smo ove godine izdvojili značajna sredstva za subvencionisanje poljoprivrede. Preko 500 miliona dinara ćemo uložiti u mala gazdinstva, a jedan značajan deo u voćarstvo i povrtarstvo. Takođe, u zadnjih pet godina sa poljoprivrednim fakultetom organizujemo besplatne edukacije za sve poljoprivrednike sa teritorije Beograda – izjavio je Sekretar za poljoprivredu Grada Beograda, Savo Pavičić.

Uz izlagače i stručnjaci i analitičari

Kao i prethodnih godina, otvaranju i obilasku izlagačkog dela prisustvovali su i ministri poljoprivrede iz regiona, Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske i Vladimir Joković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore.

Na sajmu učestvuje više od 500 izlagača iz Srbije i regiona, a drugi dan je rezervisan i za unapred zakazane poslovne sastanke između 90 domaćih i regionalnih firmi i oko 20 kupaca iz Srbije, regiona, ali i Velike Britanije, Kanade, Poljske, Rumunije, Indije.

25 i 26. januara u Hali 1a održava se i bogat konferencijski program sa temama ključnim za industriju, kao što su izvozni rezultati voća i povrća u 2023 i perspektive za 2024. godinu, potencijali i aktuelni izazovi tržišta, proizvodnja voća i povrća premijum kvaliteta bez ostataka pesticida, trendovi u transportu voća na strana tržišta, kao i o savremenom prenosu znanja. O njima će govoriti 25 domaćih i inostranih stručnjaka i predstavnika kompanija, institucija i organizacija relevantnih za oblasti voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike