Sunce bez milosti: Prepolovljen rod kukuruza, ugrožen izvoz

10.08.2021

07:40

0

Visoke temperature i nedostatak vlage smanjiće ove godine rod kukuruza u Srbiji do 50 odsto a stanje sada ne bi mogle da poprave ni kiše

Sunce bez milosti: Prepolovljen rod kukuruza, ugrožen izvoz
Copyright Foto:Pixabay/ Aleksandar Andjelkovic

Prinos kukuruza će biti od 30 do 50 odsto manji nego što se očekivalo ali, srećom, nema opasnosti od bolesti aflatoksin, koja se obično javlja kod prevelikih kiša i vlage, javljaju beogradski mediji.

Ova godina će biti jedna od slabijih godina zbog ekstremno visokih temperatura zbog čega se kukuruz loše oprašio, malo vlage i loše raspoređenih padavina, kažu u Institutu za kukuruz „Zemun polje“.

Najgora situacija je u Banatu, istočnoj Srbiji i delu Šumadije, a rod je prosečan ili dobar u zapadnoj Bačkoj, Sremu i oko Požege.

U Udruženju „Žita Srbije“ kažu da će prosečan prinos biti oko 5,9 tona po hektaru, a ukupan rod oko šest miliona tona. Prošle godine rod je bio veći od osam tona po hektaru a ukupan rod oko šest miliona tona.

Pročitajte još:

Poređenja radi, sušne 2012. godine prosečan prinos bio je oko tri tone po hektaru, a ukupan 3,75 miliona tona.

Kukuruzom je ove godine zasejano nesto više od milion hektara. Kako je povećana domaća potrošnja kukuruza na 4,7 miliona tona, biće ga dovoljno za domaće tržište ali da je ugrožen izvoz.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike