Brnabić se sastala sa poljoprivrednicima u Kisaču: Postigli smo dobar kompromis sa ratarima, obustavljene blokade saobraćaja

26.11.2023

17:23

0

Dogovoreno je će da na današnjem sastanku poljoprivrednici predsednici vlade predočiti odgovore na predložena rešenja

Brnabić se sastala sa poljoprivrednicima u Kisaču: Postigli smo dobar kompromis sa ratarima, obustavljene blokade saobraćaja
Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Premijerka Ana Brnabić sastala se danas u Kisaču sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine.

Premijerka je 21. novembra dogovorila sa poljoprivrednicima, koji su prethodnih dana blokirali puteve na teritoriji Vojvodine, da prekinu blokade i da na sastanku u nedelju, poljoprivrednici predoče odgovore na predloge Vlade Srbije. 

Na sastanku sa premijerkom Brnabić u Kisaču su predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja Poljoprivrednih proizvođača Subotice, Saveza Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženja poljoprivrednika Aradac.

Ona je izjavila da je na sastanku sa poljoprivrednicima u Kisaču postignut visok stepen saglasnosti i da su se dogovorili da ponovo održe sastanak u sredu, dok su predstavnici poljoprivrednika rekli da neće nastaviti sa blokadama saobraćaja.

- Postigli smo dobar kompromis sa ratarima, a koji neće umanjiti davanje ostalim poljoprivrednicima - rekla je Brnabićeva.

Dodala je da će ratarima biti omogućeno na kupuju 400 litara goriva na pumpama, da će podići subvencije na 17.000 dinara po hektaru za sertifikovani semenski materijal i da će im pomoći da samostalno posluju na berzi.

 

Brnabićeva i poljoprivrednici su 21. novembra prošli kroz sva otvorena pitanja i izneli zajedničke, konstruktivne predloge za njihovo rešavanje. 

Dogovoreno je će da na današnjem sastanku poljoprivrednici predsednici vlade predočiti odgovore na predložena rešenja.

Okosnice iznetih predloga su: jeftinije gorivo za poljoprivrednike na svakoj pumpi; na pumpama NIS-a, uz poljoprivrednu karticu, cena goriva će biti umanjena za poljoprivrednike na 179 dinara po litru i taj iznos se dodatno umanjuje za 50 dinara po litru na ime povraćaja akcize, a na svim drugim pumpama moguće je ostvariti povrat akcize od 50 dinara po litru

Zakon o naknadama koji je usvojen 26. oktobra definiše smanjenje iznosa za odvodnjavanje u 2023. godini za 50 odsto i potpuno ukidanje ove naknade u 2024. godini, uređenje tržišta terminske prodaje na način da će vlada doneti zaključak kojim će obrazovati tim, koji za cilj ima usaglašavanje zakonodavnog okvira u kome će primarni proizvođač moći samostalno da izvozi i u kome će se naći model za terminsku prodaju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike