Strani izlagači na sajmu vina: Sve je vrhunski, oduševljeni smo!

18.11.2023

21:28

0

Drugi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvoreni Balkan" otvoren je 16. novembra na Beogradskom sajmu i trajaće do sutra

Strani izlagači na sajmu vina: Sve je vrhunski, oduševljeni smo!
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Izlagači na sajmu vina "Wine vision by Open Balkan" koji dolaze iz država koje nisu članice inicijative Otvoreni Balkan ocenili su danas da je ta manifestacija organizovana na vrhunskom nivou i da su oduševljeni samim sajmom vina. Iako su na sajmu vina "Wine vision by Open Balkan" najzastupljeniji izlagači upravo iz zemalja Otvorenog Balkana, veliki broj izlagača dolazi i iz drugih stranih zemalja.

Danijel Sarušič iz hrvatske vinarije "Podrum mladina" rekao je da je sajam vina vrhunski, na svetskom nivou i u rangu sa sajmom u Dizeldorfu, samo u manjem obimu. On je ocenio da se njegova vinarija dobro predstavila na sajmu vina.

"Predstavili smo se na jedan ozbiljan način, dobar način. Skupa sa ostalim vinarima, tu je jako puno vrhunskih vinara, iz Slovenije, Mađarske, plus ostale bakanske regije. Drago nam je da smo tu i mislim da je bitno biti tu i podržati susedne države i regije", rekao je Sarušić.

On je dodao da u regiji iz koje dolazi, Pleševici, uglavnom imaju internacionalne sorte vina kakve su "šardone", "suvinjon" i "pino noar".

"Međutim poznatiji smo po penušavim vinima, koja uglavnom pravimo od "šardonea" i "pino noara"", rekao je Sarušić.

Hagit Lerer iz "Izraelskih vina" je rekla da na sajmu prezentuju vina devet izraelskih vinarija, različih sorti i sa svih podneblja Izraela. "Imamo klasična vina kao što su 'šardone', 'kaberne suvinjon', ali i specijalne izraelske blendove, vina iz pustinje.

Tanjug printscreen
 

Preporučujem sve naše vinarije", rekla je Lerer. Ona je navela da su oduševljeni sajmom vina u Beogradu.

"Ovo je prvi put da smo na ovom sajmu i oduševljeni smo. Ne samo profesionalnošću i brojem izlagača, već i posetiocima. Stvarno uživamo i sigurna sam da je ovo samo početak i velika je čast biti ovde", navela je Lerer. Giorgi Siradze iz Gruzije rekao je da mu je drago što prvi put u Beogradu predstavlja gruzijska vina.

"Svi znaju da smo domovina vina i da imamo istoriju dugu 8.000 godina. Drago mi je da sam ovde i bilo je interesantno probati srpska vina. Predstavili smo 16 vina i ljudi iz Srbije ih vole", rekao je Siradze. On je naveo da Gruzija ima preko 500 originalnih sorta grožđa i dodao da se nada da će sajam vina podstaknuti izvoz gruzijskog vina u Srbiju.

Vlasnik vinarije "Lodoviko" iz italijanske regije "Toskana" Lodoviko Antinori rekao je da njegova vinarija ima malu proizvodnju i da pojedina vina proizvode u samo 10.000 primeraka. On je istakao da je veoma iznenađen napretkom kvaliteta srpskih vina.

"Sada ste spremni da izađete na međunarodnu scenu, da izvozite vina svetu. Vaša zemlja je dobra za vinogradarstvo, iako nije toliko poznata u svetu po tome. Treba vam promocija", naveo je Antinori.

Drugi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvoreni Balkan" otvoren je 16. novembra na Beogradskom sajmu i trajaće do sutra.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a u okviru inicijative Otvoreni Balkan i tokom četiri dana Vinske vizije, Beograd će okupiti više od 600 izlagača iz brojnih vinarija, destilerija, gastronomskih kompanija iz više od 28 zemalja, što je duplo više izlagača nego prošle godine.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike