Padaju cene hrane, ali samo kod ratara

13.11.2023

13:29

0

Autor: R.B.

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u septembru, u odnosu na isti mesec prošle godine, manje su za četvrtinu

Padaju cene hrane, ali samo kod ratara
Žito - Copyright Profimedia/Pixabay

U septembru ove godine, u odnosu na isti mesec 2022, cene poljoprivrednih proizvoda i u ribarstvu su manje za 25,5% a najveći uticaj na pad zabeležen je u grupama žita (48,9%) i industrijsko bilje (31%).

Na mesečnom nivou, cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva, prema podacima RZS u septembru, u odnosu avgust, u proseku su smanjene za 4,9%.

I u tom periodu, posmatrano po glavnim grupama proizvoda, najveći uticaj na pad cena hrane  je zabeležen u grupama žita i to za minus 11,6% i industrijsko bilje za minus 5,5%.

Statistički podaci pokazuju i da su cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u periodu januar-septembar 2023, u odnosu na isti period lane, u proseku smanjene za 2,8%.

Za devet meseci ove, u odnosu na isti period prošle godine, kako je objavio RZS, posmatrano po glavnim grupama proizvoda najveći uticaj na pad cena zabeležen je u grupama industrijsko bilje od 22,5% i žita od minus 18%.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike