Priroda iznenadila Šumadince: U kragujevačkom selu procvetala trešnja u oktobru - da li nas očekuje ledena zima?

22.10.2023

15:41

0

Slučaj iz kragujevačkog sela ove jeseni nije usamljen, jer su trešnje u septembru rodile i u selima u okolini Čačka i Požege

Priroda iznenadila Šumadince: U kragujevačkom selu procvetala trešnja u oktobru - da li nas očekuje ledena zima?
Copyright RINA

Visoke jesenje temperature po svemu sudeći zbunile su i voće u Šumadiji, jer su u selu Jarčujak kod Kragujevca kod domaćina Milana Karapandžića na kraju oktobra procvetale trešnje.

- Grane su olistale i u cvatu, to se ranije nije dešavalo. Zato je veliko pitanje da li će roda biti sledeće godine. Prema narodnom verovanju, ovakva pojava nagoveštava oštru i dugu zimu - kažu za RINU meštani.

Slučaj iz kragujevačkog sela ove jeseni nije usamljen jer su trešnje u septembru rodile i u selima u okolini Čačka i Požege.

- Mnogo smo se iznenadili kada smo videli beli cvet trešnje na skoro ogoleloj krošnji. Na trenutak smo pomislili da dolazi proleće, a u stvari došla nam je jesen, svake godine nas priroda sve više iznenađuje - kaže Miladin Filipović iz požeškog sela Gorobilje.

Stručnjaci iz oblasti voćarstva potvrđuju da za biljku nije dobro kada cveta u periodu kad joj vreme nije, a ovakva pojava je upravo posledica klimatskih promena, odnosno fiziološkog poremećaja u biljci. Oni ističu da se klima izmenila, a da biljka ne prepoznaje datume, pa je zbog toga može zavarati promena vremena. Zbog takvih temperaturnih klackalica poremeti se i fiziologija u biljci pa se, kao i u ovim primerima, cvetanje dešava dva puta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike