Praznik vina u srcu Šumadije: Narednog vikenda 60. Oplenačka berba u Topoli

01.10.2023

15:05

1

Manifestacija će se odvijati u centru Topole, duž glavnih ulica, od Vinskog trga preko Vinske ulice do Karađorđevog grada do Oplenca

Praznik vina u srcu Šumadije: Narednog vikenda 60. Oplenačka berba u Topoli
Oplenačka berba grožđa - Copyright RINA

Ovogodišnja 60. Oplenačka berba biće održana od 6. do 8. oktobra, najavili su organizatori ove manifestacije u narodu poznate i kao Vašar u Topoli.

Oplenačka berba će se odvijati u centru Topole, duž glavnih ulica, od Vinskog trga preko Vinske ulice do Karađorđevog grada do Oplenca, a celom Topolom protezaće se etno štandovi prepuni grožđa i vina, voća, suvenira i proizvoda starih zanata.

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu manifestacije, ovogodišnji program obuhvatiće kulturno-umetničke nastupe, izložbu pasa u selu Žabare, izbložbu grožđa, voća i ostalih poljoprivrednih proizvoda Srednje škole "Kralj Petar I", kao i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva.

Podseća se da održavanje vašara (panađura) u Topoli datira još iz vremena kneza Aleksandra Karađorđevića, a od 1962. godine, u Topoli se svakog drugog vikenda oktobra održava privredno-turistička manifestacija Oplenčka berba.

Istovremeno sa ovom svetkovinom traje i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, a sve u čast vina i grožđa. Pokrovitelji ove manifestacije su Opština Topola i Turistička organizacija "Oplenac" iz Topole.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike