Srpska malina će možda put Mađarske

20.10.2023

10:12

0

Agrarna razmena sa severnim komšijama i udvostručila se za četiri godine, istakla srpska resorna ministarka na sajmu u Budimpešti

Srpska malina će možda put Mađarske
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković istakla je danas na svečanom otvaranju sajma poljoprivrede i prehrambene industrije "OMEK" u Budimpešti da raste izvoz poljoprivrednih proizvoda u Mađarsku, kao i da je postignut dogovor i o izvozu srpske maline.

Ona je rekla da su sa njom na sajam došli i poljoprivredni proizvođači maline, pošto je to dogovoreno sa ministrom poljoprivrede Mađarske Ištvanom Nađom.

- Malinari su došli kako bi ponudili našu malinu pošto je Mađarska veliki uvoznik maline, ali je iz nekog razloga ne uvozi iz Srbije. Taj dogovor smo realizovali danas. Takođe, došli su i pčelari, organski proizvođači, proizvođači rakije i vina - rekla je ministarka.

Tanaskovićeva je istakla da Izvoz poljoprivrednih proizvoda u Mađarsku raste do te mere da smo od 2018. godine kada je bio 150 miliona evra, u 2022. došli na 345 miliona evra.

- Ideja je da ove godina razmena bude veća i da svake godine raste - naglasila je ona.

Centralno mesto za Srbiju

Srbija je kao počasni gost sajma dobila centralno mesto u paviljonu HUNGEXPO prostora, a nastup na pomenutom sajmu dobra je prilika da domaće kompanije predstave svoje proizvode i plasiraju ih na tržište Mađarske.

Sajam je podeljen u osam tematskih oblasti, a Srbiju će predstaviti kompanije "Apis med", "Nektar", "Vinarija Aleksić", "Vinarija 100 žena", kompanija "Stanić", "Savez rakijaša Srbije", "Serbia organik" i "Unda MD".

OMEK je sajam iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, i poljoprivredne tehnologije, koji se održava svake druge godine, a 81. izdanje najvećeg sajma i izložbe agrobiznisa Karpatskog basena poljoprivrede, ima istoriju dugu 190 godina.

Cilj sajma OMEK je da predstavi kompanije u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, da prezentuje zdrave, održive proizvode i proizvode bez GMO i da obezbedi profesionalni forum za industrijske lidere.

Tržište Mađarske je poslednjih godina jako interesantno za privrednike iz Srbije, koji u sve većem broju ostvaruju saradnju sa mađarskim partnerima.

U prilog tome govori i činjenica da prema podacima u prva dva kvartala 2023. godine Srbija beleži suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni u robi sa Mađarskom, a izvoz na tržište Mađarske porastao je za 13,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je Mađarska četvrti izvozni partner, a šesti uvozni partner Srbiji od početka 2023.godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike