Požnjeven prvi suncokret: Rod podbacio, akontna cena gotovo duplirana

21.08.2021

08:56

0

Žetva suncokreta počela je na pojedinim njivama u Banatu, ratari nezadovoljni prinosom ali se nadaju dobroj ceni

Požnjeven prvi suncokret: Rod podbacio, akontna cena gotovo duplirana
Copyright Rob D/Pixabay

Na nekim njivama u Banatu novi rod je već skinut a u odnosu na lanjsku žetvu, suncokreta je manje za pola tone po jutru, piše novosadski „Dnevnik“.

Recimo, na pojedinim njivama u okolini Kovina, prinosi su svega tonu do 1,5 tone po jutru. Poljoprivrednik Jadran Anđelković kaže da je rod sitan.

– Ima dosta sitnog zrna, koje propada kroz sito, pa ne ide na kantar, a trebalo bi jer i od sitnog zrna se dobija ulje – kazao je Anđelković.

U izvoz 100.000 tona

Suncokret je ovog proleća posejan između 210.000 i 215.000 hektara, što je dovoljno za domaće potrebe i za izvoz. Naša zemlja, u proseku, izveze 100.000 tona suncokreta i 150.000 tona ulja.
Lane smo dobili oko 660.000 tona suncokreta sa 220.000 hektara.To je za devet odsto bilo manje nego u zetvu 2019. godine ali u granicama višegodišnjeg proseka.

Takav rod potvrđuje i ratar iz Torka u opštini Žitište, Đorđe Milotin, kji kaže da je dobio od 1,2 do 1,7 tona po jutru.

Zbog rane berbe teško je reći koliko će koštati usev ove godine ali ratari se nadaju ceni od 50 dinara (bez PDV-a).

U preduzeću “Konzul” najavili su otkup po akontnoj ceni od 44 dinara, a pretpostavlaj se da će i drugi pratiti tu cenu. Više će se znati dok sa cenom javno ne izađe najveći otkupljivač u Srbiji – “Viktorija grupa”.
Ta firma je lane suncokret u žetvi plaćala po akontnoj ceni od 29,5 dinara (sa PDV-om) a posle žetve kilogram suncokreta koštao je oko 36 dinara (sa PDV-om).

– Suncokret će sigurno više plaćati od domaćih otkupljivača uvoznik iz BIH, ”Bimal”. Od prošle godine za domaći suncokret zainteresovana je i jedan firma iz Skoplja. Oni su lane otkupili male količine u okolini Jagodine i Paraćina a sada su zainteresovani za 3.000 tona – kazao je predsednik Agrarne komore Srbije Nenad Manić.

Pročitajte još:

Manić kaže da će rod sigurno koštati 50 dinara (bez PDV-a) po akontnoj ceni, a na kraju žetve biti i 60 dinara (sa PDV-om).

To će uticati i na cenu ulja, koje sada na „akcijama“ košta od 160 do 180 dinara a sa „redovnom“ cenom ga gotovo ni nema. Za litar zejtina, inače, treba dva i po kilograma suncokretovog zrna.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dnevnik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike