Povećanje premije za otkup mleka, sa sedam na deset dinara po litru: Predlog će se naći na sledećoj sednici Vlade Srbije

22.08.2021

14:41

0

Autor: P. Š.

Država će za ovo povećanje izdvojiti na godišnjem nivou tri milijarde dinara, što je nekih 25 miliona evra

Povećanje premije za otkup mleka, sa sedam na deset dinara po litru: Predlog će se naći na sledećoj sednici Vlade Srbije
Pixabay

Premije za mleko biće najverovatnije povećane za tri dinara, pa će proizvođači mleka dobijati deset dinara po litru, umesto dosadašnjih sedam.

Ovaj predlog, trebalo bi da se nađe na sledećoj sednici Vlade Srbije. Država će za ovo povećanje izdvojiti na godišnjem nivou tri milijarde dinara, što je nekih 25 miliona evra. To je povećanje od nekih 40 odsto, pišu “Novosti”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u četvrtak je tokom posete mlekari “Lazar” u Blacu, rekao da bi državu podizanje premije za mleko od samo dinar po litru, koštalo 8,5 miliona evra. Kako je izjavio, u dilemi je da li da se podigne premija za mleko ili da štiti domaće tržište prelevmanima. Svakako, kada bi Srbija uvela prelevmane, gotovo je izvesno da bi se predstavnici EU odmah žalili.

Pročitajte još:

Premije za mleko već godinama su sedam dinara i stočari koji imaju mlečne krave time su vrlo nezadovoljni. Naročito kada se uzme u obzir trenutna prosečna otkupna cena mleka – 37 dinara. I to uz premiju od sedam dinara. Veliki broj malih proizvođača dobija i ispod ove cene, čak manje i za 10 dinara.

Niska otkupna cena mleka i poskupljenje stočne hrane za nekih 50 odsto doveli su do toga da stočari počinju da rasprodaju mlečne krave, jer im se ne isplati gajenje. Proizvođače mleka litar košta najmanje 56 dinara. Krajem meseca predstavnici udruženja mlekara trebalo bi da održe sastanak sa premijerkom Srbije, povodom niske otkupne cene.

Kako kažu, čak i povećanje premije mleka, njima ne znači mnogo. To nije osnovna cena sirovog mleka. Zbog toga ne treba da ima veze sa cenom njihovog proizvoda. Uz to, kažu, kada je sve poskupelo za 50 i više odsto, zbog čega ne može i mleko.

Pročitajte još:

– Nije normalno da u prodavnicama može da se kupi litar mleka iz uvoza za 56 dinara – rekli su nam proizvođači. – To je pitanje kvaliteta, ali i jeftinije proizvodnje iz zemlje odakle dolazi, jer su mnoge evropske kompanije automatizovale proizvodnju i smanjile troškove.- navode oni.

Plaćanje mleka po kvalitetu još nije zaživelo u potpunosti u Srbiji, iako je trebalo da bude uvedeno od ove godine. Nacionalna referentna laboratorija, koja je opremljena za uzorkovanje i analizu kvaliteta mleka, na osnovu čega bi se ono i plaćalo, nije počela to da radi, jer je ušla u “kovid ” režim rada. Zbog toga nije mogla da obavlja uzorkovanje. Proizvođači mleka očekuju da će to uskoro početi, jer bi se time odvojilo kvalitetno mleko od ostatka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi