Domaća virdžinija skuplja 30 odsto: JTI krenuo u otkup duvana

03.08.2023

10:52

0

Kompanija „Japan tobako internešenel“ (JTI) počela je krajem jula sa otkupom duvana tipa „virdžinija“

Domaća virdžinija skuplja 30 odsto: JTI krenuo u otkup duvana
Duvan - Copyright Pixabay/MonicaVolpin

Duvan „virdžinija“ srpskih proizvođača otkupljuje se u proseku za 30 odsto skuplje nego što je to bilo prošle godine, kažu iz kompanije "Japan tobako internešenel", koja je krenula u ovogodišnji otkup.

Trenutna otkupna cena za duvan najboljeg kvaliteta iznosi više od 600 dinara bez PDV-a po kilogramu.

Povećanje cena je bilo veće na nižim otkupnim klasama, kako bi postojala ekonomska računica da se i ove klase beru, suše i predaju na otkup, saopštila je kompanija.

- Velike količine padavina u maju i junu, zatim visoke temperature i suša u prvoj polovini, a onda i jake oluje u drugoj polovini jula, uticale su na to da je, do sada, proizvodna godina bila izazovna. I pored vremenskih nepogoda, uz pravilnu primenu svih agrotehničkih mera, stalnu kontrolu i podršku naše službe, nastojimo da izvučemo maksimum sa svake parcele - rekao je menadžer proizvodnje i obrade sirovog duvana u kompaniji JTI, Željko Ananić.

Naveo je da trenutno, u prvim otkupima, uglavnom otkupljuju duvan najboljih otkupnih klasa, što je bolje u poređenju sa prethodnim godinama.

Kako kaže, rano je pričati o tome kakva će biti sezona po pitanju kvaliteta i prinosa, ali prvi pokazatelji su dobri.

Dodaje da sa boljim otkupnim klasama proizvođači ostvaruju i bolje prihode, te da su tako svi na dobitku.

„Virdžinija“ se mahom gaji u Sremu, Mačvi i Južnom Banatu, a upravo tu se nalazi i najveći broj proizvođača sa kojima kompanija JTI uspešno sarađuje.

- Jedan od glavnih ciljeva kompanije JTI jeste da u saradnji sa dugogodišnjim, kao i novim proizvođačima, dostigne najbolji mogući kvalitet i prinos duvana, ali i da ima zadovoljne proizvođače. Upravo u želji da svojim proizvođačima obezbedi održivi prihod za proizvodnju duvana narednih godina, JTI je pratio troškove proizvodnje pred početak otkupa i korigovao otkupne cene - navodi kompanija.

JTI je najveći proizvođač duvana u Srbiji i jedina inostrana duvanska kompanija koja otkupljuje domaći duvan, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike