Žetva bi mogla da bude manja za desetinu

01.07.2023

10:15

0

Autor: 24sedam

Žetva pšenice je u Srbiji počela praktično juče, kad su kombajni ušli u polja Naučnog insituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu

Žetva bi mogla da bude manja za desetinu
Ilustracija - Copyright Opština Kikinda

Žetva u Srbiji je počela i u najvažniji ratarski posao godine se krenulo sa zakašnjenjem od desetak dana, jer vremenski uslovi ove godine nisu išli na ruku ratarima, piše novosadski „Dnevnik“.

Kako je rekao Vlada Aćin sa Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo, očekuju se manji prinosi za oko deset odsto.

- Ono što se sada zna jeste da je hektolitarska masa niža što znači da je zrno sitnije. Vlažnost zrna je 13 procenata a to je znak da je zrno dovoljno suvo - naveo je Aćin.

Po njegovim rečima, pšenica se uglavnom nalazi u fazi pune zrelosti pa se očekuje da žetva krene u punom obimu narednih dana, pod uslovom da ne bude kiše.

- Svaka nova kiša u narednom periodu može da škodi žitu jer kišne kapi umanjuju zrno pšenice - kazao je dr Aćin.

Pšenice smo jesenas posejali na oko 730.000 hektara, što je znatno više nego prošle godine kada se skidala sa 621.000 hektara. Dobra lanjska cena hlebnog zrna (oko 40 dinara), ali i velika suša zbog koje su znatno bili umanjeni prinosi kukuruza i soje navela je ratare da se okrenu setvi pšenice.

Međutim ove godine vremenske prilike su bile sasvim suprotne od lanjske sušne godine.

Ratari bi da žito bude sedam dinara skuplje

Poljoprivredna udruženja nezadovoljna sadašnjom cenom pšenice i očekuju zajednički sastanak sa predstavnicima Ministarstva, „Žita Srbije“ i izvoznicima.

Poljoprivrednici su ranije predlagali da njihova cena pšenice, s prosečnim rodom od pet do šest tona po hektaru, treba da iznosi oko 32 dinara po kilogramu.

Blaga zima i proleće sa puno padavina naudilo je pšenici pa je primena agrotehnike u punom obimu bila presudna da se sačuva usev. Samo ratari koji nisu štedeli novca za skupa zaštitna sredstva uspeli su da sačuvaju ovogodišnji rod pšenice i mogu očekivati veće prinose.

Agronomi procenjuju da bi će ove godine prinosi biti šaroliki i kretati se od četiri do osam tona po hektaru. I prošle žetve rod je varirao ,a u proseku smo imali oko pet tona po hektaru.

Zemljoradnici koji budu imali veće prinose mogli bi da naplate uložen novac za zasnivanje proizvodnje. Trenutno kilogram žita vredi na Produktnoj berzi u Novom Sadu 25,5 dinara, dok je lane zrno bilo skuplje za desetak dinara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike