Cena kukuruza pala, a soje bolja od očekivane

16.09.2020

10:26 >> 10:53

0

U poslednje vreme cena soje svakodnevno raste, a kretanje nadalje zavisi od mnogo faktora, između ostalog i prinosa u SAD, Brazilu i Kini

Cena kukuruza pala, a soje bolja od očekivane
Profimedia - Copyright Profimedia

Žetva soje i kukuruza je u punom jeku, prinosi su se pokazali kao prosečni, a cene možda i nešto bolje nego što je pesimistično tržište očekivalo. Prema informacijama koje je portal Agrosmart dobio od najvećih otkupljivača i trgovaca poljoprivrednom robom, sojom se trenutno trguje po 340 do 350 evra po toni (bez PDV-a).

U poslednje vreme cena soje svakodnevno raste, a kretanje nadalje zavisi od mnogo faktora, između ostalog i prinosa u SAD, Brazilu i Kini. Za soju postoji veća tražnja od ponude, pa je na Produktnoj berzi u Novom Sadu zaključen jedan ugovor po ceni od 40 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Dosta kupuju fabrike

Prema informacijama ovog portala, cena u Srbiji raste jer postoji dosta je izvoznih ugovora koji su sklopljeni po nižim cenama od trenutnih tržišnih. Te obaveze moraju da se ispune, pa sad soju plaćaju skuplje kako bi poštovali ono što je ugovoreno sa ino kupcima.
Dosta kupuju i fabrike stočne hrane, koje obezbeđuju zalihe a navodno i uljare koje nemaju dovoljne količine suncokreta pa to nadoknađuju sojom.
Prema procenama sa početka žetve, prinosi ipak neće biti izuzetni, kako je izgledalo, već prosečne tri tone po hektaru.
Kada je o kukuruzu reč, trguje se po 135 do 140 evra po toni, za isporuku novembar-decembar. I njemu cena raste, a na ratarsku računicu uticaće i vreme prodaje, do kada će ga skladištiti.
Resorni ministar Branislav Nedimović je rekao da će za kukuruz ovo biti “jedna od najboljih godina, sa prinosom većim za sedam odsto do 10 odsto nego prethodne godine. Nedimović je naveo da je kukuruz posejan na 995.000 hektara, sa prinosom od osam tona po hektaru na čitavom prostoru Srbije, vrednost cele žetve procenjuje na milijardu evra. To bi dalo cenu od 125 evra po toni.

Prošli bolje sa suncokretom

Da li će tako i biti, videćemo, ali proizvođači trenutno nemaju čemu mnogo da se raduju jer je cena kukuruza na novosadskoj Produktnoj berzi prošle nedelje pala na spot tržištu pala za 8,5 odsto. Trgovano je sa 2,6 hiljada tona kukuruza, po cenama između 15,1 do 15,5 dinara po kilogramu bez PDV-a.
Na paritetu luka za promptnu isporuku realizovan je jedan ugovor u količini od 1.000 tona po ceni od 15,87 dinara po kilogramu bez PDV-a, a terminski ugovori sa isporukom robe tokom oktobra su realizovani po ceni od 15, dok je ugovor CPT luka sa isporukom u prvoj polovini oktobra zaključen po ceni od 15,99 dinara po kilogramu bez PDV-a, kaže se u izveštaju za prethodnu sedmicu.
Sa suncokretom su, kada je o ceni reč, ratari prošli bolje nego što je u startu izgledalo, prodavali su zrno po 36 do 38 dinara. Prošle nedelje u Novom Sadu je realizovan jedna ugovor po jedinstvenoj ceni od 36,5 dinara po kilogramu bez PDV-a što je rast cene za 2,8 odsto. U Hrvatskoj su cene soje i kukuruza veoma slične našim.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike