Guske nisu veliki biznis, ali može se dodatno lepo zaraditi

16.09.2020

13:17 >> 13:20

0

Guščija mast je sve traženija pa je zbog toga, pored mesa i perja, gajenje gusaka sve isplativije

Guske nisu veliki biznis, ali može se dodatno lepo zaraditi
Copyright Profimedia

Guščija mast je sve traženija jer, između ostalog, predstavlja prirodnu pomoć obolelima od bronhitisa, astma, kašlja… Zbog toga, pored mesa i perja, gajenje gusaka može biti dobar dodatni porodičan biznis. Neke računice pokazuju da jedna porodica, sa 100 gusaka i uz minimalna ulaganja u ovu proizvodnju, može steći zaradu od 200 evra mesečno, piše list Poljoprivrednik.

Nesumnjivi pozitivni efekti uzgoja gusaka privukli su pažnju nekih domaćih i stranih poslovnih ljudi, koji predlažu i osnivanje pogona za preradu mesa.

Komad i 200 evra

Slavko Kolarov iz Orlovata kod Zrenjanina za uzgoj gusaka se opredelio pre 15 godina. Ima matično jato iz Danske od 25 jedinki teških rasa, koje koristi za proizvodnju jaja i guščića ili ih razmenjuje sa drugim odgajivačima. Rasne guščiće prodaje za 150, pa čak i 200 evra po komadu.
Mladi bračni par Monika i Zoltan Varga u selu Telečka, nedaleko od Sombora, nastavljaju porodičnu tradiciju uzgoja gusaka, koja traje već skoro 40 godina.
Veoma su zadovoljni efektima svog rada. Imaju matično jato od oko 300 gusaka francuskih rasa i isto toliko za uzgoj. Radi se o vrlo krupnim pticama selektovanim za proizvodnju mesa i džigerice. Zahvaljujući kljukanju, masa džigerice često premašuje i kilogram. Guščija jaja legu u pet inkubatora, po 3.000 mesečno, a guščiće prodaju za 450 dinara. Kilogram mesa prodaju za 700, mast za 1.400, a džigericu za 4.500 dinara. U Evropskoj uniji, na primer, džigerica se prodaje za 300 evra kilogram.

Kvalitetno i zdravo meso

Meso guske je kvalitetno i zdravo, jer se guske hrane svežom travom, ne koriste koncentrovanu hranu i piju čistu vodu. U poslednje vreme guščija džigerica, koja kod kljukanih gusaka dostiže i preko jedan kilogram, postaje vrlo tražena poslastica i osnov za pokretanje porodičnog biznisa. Poseban dodatni prihod odnosi se na guščiju mast, kojoj se pripisuju izuzetna hranljiva i lekovita svojstva. Ona predstavlja pravi prirodni “respirator”. Veoma je bogata omega-3 masnim kiselinama, koje poboljšavaju rad mozga, srca i krvnih sudova, a sadrži i vitamine A, Ka, E, De i druge sastojke neophodne za rast i razvoj ljudskog organizma.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike