Država nastavlja akciju dodele 10.000 evra za kupovinu kuće na selu, ove uslove morate da ispunite

21.05.2023

11:09

2

Autor: I.K.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 200.000 napuštenih seoskih kuća sa okućnicom, a koje su na raspolaganju

Država nastavlja akciju dodele 10.000 evra za kupovinu kuće na selu, ove uslove morate da ispunite
Copyright Profimedia

Država nastavlja akciju dodele novca za kupovinu kuće na selu, ali svi koji žele da konkurišu , ali i oni koji hoće da prodaju imanje, moraju da ispune nekoliko uslova.

Kao prvo, podnosilac prijave ne sme da ima više od 45 godina, mora da bude državljanin Srbije, da ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije, da nije vlasnik ili suvlasnik nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije, izuzev poljoprivrednog zemljišta i da istu nisu otuđili ili poklonili u prethodnih 5 godina. 

Takođe, od podnosioca prijave očekuje se da sa prodavaocem nepokretnosti nije u krvnom srodstvu, da nije u postupku odobravanja sredstava za kupovinu nepokretnosti i da u momentu podnošenja prijave nema neizmirenih obaveza prema državi.

Ove uslove moraju da ispune oba supružnika.

Pored ovih uslova, seoska kuća koju planiraju da kupe osim što mora da ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje, mora da se nalazi u selu u kojem postoji bar jedan od objekata javne službe ili usluga kao što su zdravstvena ambulanta, pošta, škola, stanica prevoza... 

Kuća mora da bude upisana u katastar na ime prodavca, kao i da joj je cena u granicama tržišne vrednosti, te da nije predmet sudskog spora.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 200.000 napuštenih seoskih kuća sa okućnicom, koje su na raspolaganju poljoprivrednicima i mladima koji žele da ostanu da žive na selu, a sve informacije možete da pročitate i na sajtu Ministarstva za brigu o selu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike