Negotinci na mukama: Afrička kuga se pojavila kod svinja u Timočkom kraju

22.09.2020

12:19 >> 15:01

0

Ugroženim područjem od afričke svinjske kuge proglašeno je selo Aleksandrovac u timočkom delu opštine Negotin

Negotinci na mukama: Afrička kuga se pojavila kod svinja u Timočkom kraju
Copyright Pixabay/

Bolest zbog koje ovih dana glavobolje imaju i Nemci, pojavila se i u Srbiji. Afrička kuga svinja, virusna boelst za koju ne postoji vakcina, zabeležena je u selu Aleksandrovac u opštini Negotin. zbog čega je doneseno rešenje o proglašenju zaraženog područja oko ovog sela u poluprečniku od tri kilometra. Ovo se odnosi na Aleksandrovac, ali i na susedna sela Kovilovo, Rajac i Crnomasnicu.

Rešenjem Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu, područje poluprečnika od najmanje 10 kilometara oko žarišta zaraze u Aleksandrovcu proglašeno je područjem ugroženim od zarazne bolesti afričke kuge svinja.
“Opština Negotin jedina je u Srbiji u kojoj je registrovana bolest na domaćim svinjama, te se mora shvatiti ozbiljnost situacije. Neophodno je preduzeti sve mere na suzbijanju širenja zaraze i edukaciju stanovništva da sve sumnjive slučajeve oboljenja na svinjama prijave i da uginule životinje ne ukopavaju sami”, kažu u Štabu za vanredne situacije za područje opštine Negotin.
Novac iz opštinskog budžeta obezbeđen je za angažovanja lokalnog komunalnog preduzeća za odvoženje i zakopavanje uginulih svinja na stočnom groblju u selu Braćevac.
Afrička kuga svinja problem je koji trenutno muči i pojedine oblasti u Nemačkoj, Poljskoj i Belgiji. Samo jedan izolovani slučaj, i to kod divljih svinja, u saveznoj državi Brandenburg bilo je dovoljno da nemački svinjari budu odsečeni od azijskog tržišta.
Uvoz nemačkih svinja zabranjen je hitno u Kini, Južnoj Koreji, Singapuru i Japanu, čime je ugrožena trgovina Nemcima vredna više od milijardu evra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike