Imlek isključio farme iz otkupa zbog aflatoksina

05.05.2023

10:47

0

Bojazan da će neuslovno skladištenje žitarica i nepogodni vremenski uslovi dovesti do razvoja bolesti su se ostvarili

Imlek isključio farme iz otkupa zbog aflatoksina
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kompanija „Imlek“ je iz otkupa sirovog mleka privremeno isključila nekoliko farmi usled povišenog nivoa aflatoksina, otrova koji se razvija kod žitarica a preko stočne hrane dolazi u mleko

Prisustvo količina aflatoksina viših od dozvoljenih, koji su inače u Srbiji mnogo više nego u EU, u „Imleku“ su utvrdili na osnovu kontrola internih i eksternih laboratorija.

„Imlek“ je, kako je navedeno, farmama dao instrukcije preduzimanja mera radi otklanjanja neusaglašenosti kvaliteta i prilagođavanja plana ishrane životinja, nakon čega će od svih farmi koje povrate kvalitet u zakonske okvire biti nastavljen otkup.

Iz kompanije naglašavaju da će obustava otkupa sirovog mleka biti na snazi bez obzira na posledice i pritiske sa kojima će se eventualno suočiti, a sve sa ciljem obezbeđivanja najvišeg kvaliteta, bez izuzetaka za bilo koje farme čije mleko nije u skladu sa uredbama i zakonom.

- Strogo poštovanje Pravilnika za bezbednost hrane Srbije jedan je od postulata kompanije Imlek, koja kontinuirano radi na unapređenju sistema upravljanja kvalitetom - navedeno je u saopštenju.

Strah se ostvario

U Srbiji je prošle godine bio zabranjen izvoz žitarica i zbog toga su velike količine starog roda ostale u ambarima i skladištima pod problematičnim uslovima. Problem aflatoksina pojavio se i kod trgovine na Produktnoj berzi u Novom Sadu, jer može da „prođe“ samo pšenica i kukuruz koji imaju testove na aflatoksin.

Takođe, nedavna dobrovoljna testiranja koja su sprovedena u Valjevu, gde su Udruženje novinara za poljoprivredu „Agropres“ i „ProGnosis Bioteh“ u Srednjoj poljoprivrednoj školi organizovali konferenciju i radionicu "Kontrola i smanjenje aflatoksina u stočnoj hrani i mleku", pokazala su da aflatoksina kod srpskih domačina ima.

Ono što posebno zabrinjava je činjenica da se kod jednog uzorka radilo o kukuruzu koji je dobijen iz Robnih rezervi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike