Upozorenje UN: Oko 70 odsto hrane koja se proizvede u svetu troše stanovnici gradova

02.10.2020

14:56 >> 11:06

0

Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO) predstavila je svoju Novu inicijativu i akcijski plan zelenih gradova koji bi trebalo da pomognu u transformaci

Upozorenje UN: Oko 70 odsto hrane koja se proizvede u svetu troše stanovnici gradova
Copyright Pixabay

Do 2050. godine 70 odsto svetske populacije živeće u gradovima, a čak 90 odsto rasta dogodiće se u Africi i Aziji. Takođe, oko 70 odsto hrane koja se proizvede u svetu trošiće njihovi stanovnici. Takav rast stanovništva i brza urbanizacija podrazumevaju prehrambene promene i sve veću potražnju za osnovnim robama i uslugama, upozorio je generalni direktor FAO-a (UN) Kju Dongju tokom nedavno održanog, virtuelnog, zasedanja 75. Generalne skupštine UN-a.

Smanjiti glad

Naime, organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO) predstavila je svoju Novu inicijativu i akcijski plan zelenih gradova koji bi trebalo da pomognu u transformaciji poljoprivredno-prehrambenog sistema, smanjiti glad i poboljšati prehrambene navike u razdoblju nakon pandemije. Ovaj projekat nosi naziv “Zeleni gradovi za izgradnju boljih ciljeva održivog razvoja – novi snažni poduhvat”.

– Da bi gradovi postali zeleniji, otporniji i regenerativniji, moramo preispitivati način dizajniranja i upravljanje urbanim i prigradskim područjima. Preostalo je samo deset godina za postizanje ciljeva održivog razvoja i potrebno nam je dublje promišljanje i preoblikovanje načina poslovanja – istakao je generalni direktor FAO-a Kju Dongju.

I energija problem

On je rekao i da je sve teže udovoljiti lokalnim upravama, i da je pandemija kovida 19 nametnula nove izazove, poput poremećaja u prehrambenom lancu, gubitka poslova i globalnog povećanje gladi.

– Danas gradovi troše gotovo 80 odsto ukupne energije proizvedene u svetu. Oni su odgovorni za 70 odsto globalnog otpada i čine oko 70 odsto globalnih emisija štetnih gasova povezanih sa stvaranjem energije – pojasnio je Dongju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Agroklub

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike