Slanina od zaboravljene sorte svinje i najbolja srpska višnjevača: Beogradski noćni market postao simbol prestonice

17.06.2022

19:18

0

Ovaj događaj, 30. po redu, organizovan je na pijaci Đeram

Slanina od zaboravljene sorte svinje i najbolja srpska višnjevača: Beogradski noćni market postao simbol prestonice
Ilustracija - Copyright 24sedam

Trideseti po redu "Beogradski noćni market" održava se večeras na pijaci Đeram, a pred posetiocima nalaze se mnogobrojni domaći, zanatski proizvodi.

Beograđani su već oko 18 sati počeli da dolaze na ovu zvezdarsku pijacu, a pred njihovim čulima ukusa, mirisa i vida nalazi se nekoliko desetina tezgi. 

Svaka tezga odiše svojom notom i drugačije je dekorisana. Pa tako, u jednom redu nalaze se tezge sa poznatim kako beogradskim tako i srpskim kraft pivima, gde pivopije mogu probati domaće lagere, pejl ejlove, staute, nju ingland ipe i mnoge druge vrste ovog alkoholnog pića. 

Neki od poznatih izlagača koji su se večeras našli na Đermu su Dogma, Zbir, Mehanika, Pivzdarija, Zebrew, Tron, Hog, Komitet...

Pored piva, među izlagačima prisutna su i domaća vina, rakije, džinovi, prirodni sokovi... 

Među rakijama nalazi se čak i proglašena najbolja srpska višnjevača! 

- Svaki mesec dolazim na noćni market, prošli put se održao na Bajlonijevoj pijaci. Obožavam da dođem ovde sa svojim prijateljima, da pojedemo nesto i popijemo po koje pivo - kazao je jedan sugrađanin za 24sedam.

24sedam
 

Pored pića, posetioci mogu da pazare i probaju domaće sireve, namaze, štrudle od maka i jabuke, keksiće, i razne suhomesnate proizvode poput slanine, suvog vrata, kobasice, a koji se prosto tope u ustima! 

Upravo tako jedan štand, koji ljubitelji mesa nema šanse da promaše, jeste sa suhomesnatim proizvodima iz Takovskog kraja. Na njihovog tezgi Beograđani mogu pronaći ukuse Italije i Španije, a u pitanju su proizvodi od zaboravljene sorte svinje - moravke!

24sedam
Domaća kobasica od moravke 

Njihov štand obiluje sušenim vratom, slaninom, pečenicom, butkicom... 

- Moravka je zaboravljena sorta svinje koja se uzgaja duže nego obične, pretežno od 14 do 18 meseci. One žive kao divlje svinje, a hrani ih čovek. Isto tako, one jedu duplo manje od običnih svinja i pretežno jedu zdraviju, prirodniju hranu - objašnjava za 24sedam jedan od radnika ovog štanda.

Takođe, jedna od boljih stvari koje oni proizvode je sušeni vrat koji se 11 dana kuva u crvenom vinu!

Dobra stvar je što svaki sugrađanin pre kupovine može i da degustira bilo koji proizvod. 

Pored domaćih, suhomesnatih proizvoda, na štandovima se nalaze i domaći umaci od čilija, nara, barbekju sosa, koji se mogu probaci uz tortilja čips ili krekere. 

Osim degustacije sireva i suhomesnatih proizvoda, Beograđani su mogli i da jedu domaće kobasice, pljeskavice, cepkanu svinjetinu i junetinu, ali i da se zaslade uz male, holandske palačinke. 

Na Đermu su izlagale i zanatlije, pa su se na tezgama mogle videti razne kolekcije majica, slika, rančeva, dukserica, novčanika, nakita...

I da, atmosfera je zagrejana ritmove beogradskog di-džeja Gorana Starčevića. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike