Svi dobijaju: Kako da mali proizvođači hrane dođu "na police" trgovina (VIDEO)

02.02.2023

18:35

0

I velikim trgovcima je u interesu da mali proizvođači voća i povrća proizvode više i bolje i za to postoji "recept"

Svi dobijaju: Kako da mali proizvođači hrane dođu "na police" trgovina (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Veliki regionalni ili međunarodni trgovinski lanci su često na meti lokalnih proizvođača ali i kupaca zbog toga što, navodno, favorizuju inostranu robu nauštrb domaće.

Ali borba da se ima što više domaće a kvalitetne robe posebno je osetljiva u prehrambenom sektoru. Kako sa poljoprivrednog stanovišta i značaja agrara u jednoj ekonomiji kao što je srpska, tako i sa stanovišta prehrambene samodovoljnosti i na kraju, sigurnosti snabdevanja jedne zemlje.

A upravo nas je pandemija korone naučila da svet ipak nije "globalno selo“ kada je hrana u pitanju i da nema svega svugde i po istoj ceni, kao što nam to predstavljaju reklame.

Upravo toga su svesni, ili sada još svesniji i gorepomenuti trgovci, za 24sedam potvrđuje Nikola Brašić, menadžer nabavke voća i povrća u "Delez Srbija“.

Profimedia
 

 

Toliko svesni da imaju posebne programe većeg uključivanja lokalnih snabdevača i proizvođača u svoj lanac snabdevanja stanovništva iako kao međunarodni lanci mogu da kupuju gde hoće i po ceni koja se u velikoj meri prilagođava njima a ne obrnuto.

- Cilj je da podržimo domaću privredu i smanjimo zavisnost od uvoza. U bliskoj budućnosti rizik snabdevanja smanjiće one kompanije koje budu mogle da obezbede lokalno snabdevanje i dobavljače. Vidimo šta se dešava u svetu, sa naftom, kargom cenom transporta, kašnjenjem isporuka. A pre svega, nije isto ako robu nabavljamo i Španiji, odakle putuje pet dana, ili je drugog dana od branja na polici, kada je iz recimo okoline Leskovca ili negde iz Vojvodine - kaže Brašić.

Posrednik veoma važan za obe strane

Naravno, ni jedan veliki lanac, ma u kojoj oblasti ekonomije radio, ne može da posluje sa neograničenim brojem snabdevača. Zbog toga se u igru uključuju tzv. agregatori, posrednici koji objedinjuju više malih poljoprivrednih proizvođača koji potom zajedno nastupaju.

Foto: 24sedam/Nenad Vujanović
Vin-vin je moguć i u Srbiji: Nikola Brašić, Delez Srbija

Ali, ući u sistem nije lako kao ni u njemu ostati, jer to podrazumeva i obaveze pored benefita sigurnog plasmana.

- Proizvodnja mora da bude regulisana, tj. u skladu sa propisima, kao i kontrolisana, po pitanju kvaliteta, količina, rokova isporuke… Proizvođačima se tako i pomaže da usmere svoju proizvodnju na ono za šta imaju garantovan otkup ali mora se znati šta se gaji, kada se gaji, koja semena, koji pesticidi, kako se skladišti, kako se isporučuje… - objašnjava Brašić.

Cilj je jedinstven i, ma kako ponekom to nestvarno zvučalo, pomalo lokal-patriotski – da cele godine na rafovima sa hranom, pogotovo sirovom kao što je voće i povrće, imamo (samo) domaće proizvode.

Trenutno 34 odsto sveže prehrambene robe nemoguće je proizvesti u Srbiji (npr. citruse, banane...), 10 odsto je nemoguće u nekom periodu godine (sveža šljiva u januaru) ali zato 56 odsto može da bude tu stalno, podaci su istaknuti na paneli nedavno održanog regionalnog sajma hrane AgroBelgrade.

- Godinama smo uvozili artikle poput krompira, luka, jabuka… A sve to možemo da lokalno proizvedemo. Naravno, uz unapređenja u proizvodnji i tehnologiji skladištenja. Ako radimo tako i držimo se standarda, mislim da možemo da 365 dana godišnje imamo tradicionalnu domaću hranu na policama "Maksi pijace" – uveren je sagovornik 24sedam.

Na dobitku su tako i mali proizvođači, i veliki trgovac, ali i oni na kraju dugog lanca, potrošači, zbog kojih se sve to i radi.

- Ideja ja da bude „vin-vin“ situacija za sve u lancu – zaključuje Nikola Brašić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike