„Nema svrhe“: Moskva neće ni da razgovara u UN o komercijalnom izvozu đubriva

21.01.2023

12:08

0

Pošto ni humanitarne pošiljke nisu prošle kako je dogovoreno, Rusija ne želi da razgovara o svom komerijalnom izvozu, koji je neophodan svetu

„Nema svrhe“: Moskva neće ni da razgovara u UN o komercijalnom izvozu đubriva
Ilustracija - Copyright Pixabay

Trenutno nema nikakvog smisla da se razgovara o normalizaciji izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva uz pomoć UN, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi RIA Novosti.

Istovremeno, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je podsetilo da su UN čak odlagale sprovođenje inicijative Moskve da donira 262.000 tona ruskog đubriva najsiromašnijim zemljama, koje su zaglavljene u lukama Letonije , Estonije , Belgije i Holandije.

Prva i jedina serija od 20.000 tona proizvoda krenula je iz Holandije u Malavi 28. novembra 2022. godine.

Đubriva su stigla u luku Mozambik 28. decembra 2022. i sada bi trebalo da budu na putu za Malavi, prenosi ruska agencija.

U komentaru Ministarstva se navodi, da je bilo potrebno skoro pet meseci da se samo jedan i mali deo besplatnog đubriva pošalje pod okriljem UN, a teret još nije stigao do primaoca.

- Ako je sprovođenje ovog čisto humanitarnog poduhvata bilo toliko teško, razgovor o normalizaciji izvoza naših poljoprivrednih proizvoda i đubriva uz pomoć UN trenutno ne dolazi u obzir - navodi se u saopštenju.

Moskva je ranije naglasila da su međusobno povezani sporazumi o izvozu ukrajinskog žita i efikasna primena memoranduma o normalizaciji izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva.

Ove sporazume su u Istanbulu 22. jula potpisale Rusija, Turska, Ukrajina i UN, i produženi su u novembru na 120 dana.

Rusija je veliki svetski izvoznik mineralnih đubriva, od čije primene u agrozethnici uveliko zavisi količina hrane koja se proizvede u svetu. A sa manje roda, zbog manje đubriva ili klimatskih promena, dobijaju se rekordne cene primarne hrane kakave smo viđali prošle godine.

Zbog rata u Ukrajini i sankcija Rusiji, globalno tržište poljoprivrednih proizvoda i đubriva je poremećeno. To se u Srbij oslivaka time da je đubrivo za poslednju setvu bilo skuplje 126 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike