Mirno na Produktnoj: Kukuruz godinu završio poskupljenje

31.12.2022

07:22

0

Kraj godine doneo je manju aktivnost na robno-berzanskom tržištu, cena kukuruza i soje je porasla a pšenice pala

Mirno na Produktnoj: Kukuruz godinu završio poskupljenje
Ilustracija - Copyright Pixabay

Produktna berza u Novom Sadu očekivano je mirno završila ovu sedmicu i ujedno i godinu. Trgovine je bilo nešto više nego nedelju ranije, kukuruz i soja su nešto veće cene, kod pšenica statistički beleži pad, saopšteno je sa domaće robne berze.

Ukupno je tokom poslednje nedelje decembra trgovano 3.096 tona robe, što je šest odsto manje nego nedelju dana ranije ali i 16 odsto više nego što je bio prosek u prethodne četiri nedelje ali i neverovatnih 342 odsto nego što je bilo u poslednjoj nedelji 2021.  

Novčana vrednost trgovine dostigla je gotovo 132 miliona dinara, za devet odsto više nego nedelju dana ranije, 30 odsto više od četvoronedeljnog proseka i 384 prema kraju 2021.

Kukuruz na kraju uzbrdo

Poslednja nedelja u 2022. godini donela je uzlazno cenovno kretanje kukuruza zbog veće tražnja u odnosu na ponudu.

Ova žitarica trgovana je u cenovnom rasponu od 31,3 do 31,5 dinara za kilogram bez PDV-a.

Zabeležene su i trgovine kukuruzom sa produženim lagerom tokom januara/februara, koji je trgovan od 31,5 do 31,8 dinara.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
 

Nedeljni ponder iznosi 31,35 dinara (34,48 sa PDV-om), što je rast od 1,1 odsto ali i dvanaestomesečni od 25,6 odsto.

Bogatija pšenica bez kupaca

Na tržištu pšenice kupci su najviše bili zainteresovani za pšenicu sa 11,5 do 12 odsto proteina, dok ponuda pšenice sa većim sadržajem proteina nije naišla na odgovor kupaca.

Za razliku od prethodnih nedelja kada je pšenicom količinski najviše trgovano na robno-berzanskom tržištu, ove nedelje beleži se manje učešće ove žitarice u ukupnom prometu.

Pšenica sa promptnom isporukom trgovana je po ceni od 34 dinara za kilogram bez PDV-a, dok je ugovor za pšenicu sa minimum 11,5 odsto proteina i preuzimanjem u januaru, zaključen po ceni od 34,2 dinara.

Ponder cena za ovu nedelju iznosi 34 dinara, što predstavlja zanemariv nedeljni pad od 0,61 odsto a dvanaestomesečni rast od 9,7 odsto.

Trgovalo se i sojom

Na tržištu soje i dalje je mirno. Za razliku od prethodne nedelje kada je ova uljarica izostala iz trgovanja, primetna je blago veća aktivnost učesnika.

Početak nedelje doneo je izostanak ponude i niži cenovni nivo tražnje. Interesovanje kupaca po višim cenama u odnosu na početak nedelje doneo je zaključenje ugovora za soju uz obračun kvaliteta, koji je realizovan po ceni od 65 dinara za kilogram bez PDV-a, što je ujedno i ponder cena.

U odnosu na prethodnu nedelju to je rast od 1,17 odsto, ali je godišnji pad nešto veće od devet odsto.

I krajem nedelje tražnja je bila izražena na ovom cenovnom nivou, međutim ponuda je izostala.

Pad cene primetan je kod suncokretove sačme. Ovom sačmom, sa 33 odsto proteina, trgovalo se u cenovnom rasponu od 32,7 do 32,8 dinara za kilogram bez PDV-a.

Ponder cena iznosi 32,76 dinara (39,32 sa PDV-om). U odnosu na prethodnu nedelju, cena je niža za 2,78 odsto.

Od početka nedelje primetan je veći broj upita za mineralnim đubrivima. Trgovalo se ureom, ruskom i egipatskom, u cenovnom rasponu od 85,62 do 86,59 dinara za kilogram bez PDV-a, na paritetu franko utovareno.

Urea, isporučena kupcu, prometovana je po ceni od 86,13 dinara bez PDV-a. Ponder cena iznosi 86,39 dinara (95,03 sa PDV-om).

U odnosu na poslednju nedelju u 2021. godini, kada je ugovor za ureu zaključen po ceni od 116,39 dinara, trenutna cena je niža za 25,8 odsto.

An je trgovan po jedinstvenoj ceni od 84,93 dinara za kilogram bez PDV-a.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike