Cene padaju ali trgovina raste Dobra nedelja na Produktnoj berzi

17.12.2022

06:30

0

Veći obim prometa i pad cena obeležio trgovačku nedelju u Novom Sadu

Cene padaju ali trgovina raste Dobra nedelja na Produktnoj berzi
Ilustracija - Copyright Žetva uveliko u toku, Foto:Pixabay/Robert Balog

Dve nedelje pred kraj kalendarske godine na robno berzanskom tržištu zabeležen je povećan obim prometa ali i svi primarni poljoprivredni proizvodi nastavili su negativan cenovni trend iz prethodne nedelje, saopšteno je sa Produktne berze u Novom Sadu.

Ukupno je trgovano sa 4.080 tona robe, što je nedeljni rast od gotovo 67 odsto a tek nešto manji prema četvoronedeljnom proseku (57 odsto).

Finansijska vrednost prometa dostiže 159,5 miliona dinara (1,7 miliona evra), što je nedeljni rast od 70 odsto a četvoronedeljni od 43 odsto.

Iako se beleži rast količinskog prometa, na tržištu je prisutna slaba tražnja, napominju sa srpske robne berze.

Mirnije kod kukuruza

Na tržištu kukuruza, i kupci i prodavci su imali manju aktivnost u odnosu na prethodni period. Od početka nedelje bila je prisutna veća ponuda u odnosu na tražnju.

Povlačenje kupaca iz berzanskog trgovanja dovelo je do pada cene ove žitarice na nivoe iz jula ove godine. Ovakva tržišna dinamika uticala je i na manje učešće kukuruza u ukupnom količinskom prometu.

Ilustracija:24sedam/Produktna berza
Sezonsko mrtvilo na berzi

 

Kukuruzom se početkom nedelje trgovalo po ceni od 32 dinara za kilogram bez PDV-a, da bi usled negativnog cenovnog kretanja, realizovana cena dostigla nivo od 31 dinar. U odnosu na samo sedam dana ranije ovo je pad od 2,72 odsto.

Ponder cena iznosi 31,33 dinara (34,47 sa PDV-om). Kada uporedimo sa istim periodom prethodne godine, takođe je bio primetan silazni cenovni trend, ali je trenutna cena viša za 23 odsto u odnosu na prošlogodišnju.

Pšenica kolo vodi

Pšenica je zadržala primat u trgovanju i tokom ove nedelje. Najviše interesovanja na tržištu bilo je izraženo za zrno sa većim sadržajem proteina od 13 odsto.

U zavisnosti od parametara kvaliteta, pšenicom se trgovalo u širokom cenovnom rasponu, od 32,50 do 34,00 dinara za kilogram bez PDV-a. Ugovori za pšenicu sa minimum 11,5 odsto proteina i preuzimanjem januar/februar zaključeni su po jedinstvenoj ceni od 32,50 dinara.

Nedeljni ponder iznosi 33,63 dinara (36,99 sa PDV-om). U odnosu na nedelju dana ranije, cena je niža za 2,3%, a za godinu dana je porasla (u odnosu na inflaciju) skromnih 8,7 odsto.

Soja malo živnula

Nešto veća aktivnost u odnosu na prethodnu nedelju beleži se na tržištu soje. Od početka nedelje prisutne su cenovne oscilacije ove uljarice, te je početkom nedelje ugovor zaključen po ceni od 64 dinara za kilogram bez PDV-a, uz obračun kvaliteta.

Tokom nedelje, cena je dostigla i prošlo nedeljni nivo od 65 dinara, ali krajem nedelje ugovori su realizovani po nižim cenama.

Ponder cena za ovu nedelju iznosi 64,25 dinara (70,67 dinara sa PDV-om), što je pad od 1,2 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Ovakav cenovni trend zabeležen je i prethodne godine, kada je usled slabe tražnje, cena ove uljarice beležila pad. Ipak u odnosu na prethodnu godinu, trenutna cena soje je niža za 11,8 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike