Poskupelo meso, proizvođači nezadovoljni: Živinari ne znaju gde će s pilićima

29.07.2022

18:21

0

Nove, nešto više cene mesa olakšaće malo život stočarima, ali je uredba Vlade sa smanjenim maržama za piletinu unela pometnju među živinare

Poskupelo meso,  proizvođači nezadovoljni: Živinari ne znaju gde će s pilićima
piletina poskupljenje copy - Copyright Profimedia

Vlada Srbije je po drugi put ovoga meseca donela uredbu koja se tiče cena osnovnih životnih namirnica. Nove cene više su za manje od 10 odsto, pa potrošači verovatno neće ni primetiti promenu, ali će neki proizvođači možda ponovo "platiti cenu“ administriranja na tržištu.

Pokazalo se da je teško napraviti balans između zaštite životnog standarda građana, kroz ograničene cene mesa, brašna, šećera i mleka, ali i kakvog-takvog očuvanja proizvodnje.

Maksimalno 300 dinara

Proizvođači, pogotovo mesa, već neko vreme rade na ivici rentabilnosti, a sad je nova uredba kod nekih od njih proizvela pravu paniku. Svinjari od ovog poskupljenja možda i vide neke vajde kroz cenu žive stoke, ali živinari su u problemu.

Potrošači su novom uredbom dobili ograničenu cenu pilećeg mesa na maksimalno 300 dinara po kilogramu (trupa, odnosno celog pileta), a proizvođači novu muku, kaže za 24sedam Rade Škorić, direktor Poslovnog udruženja za živinarstvo "Zajednica živinara“.

- Proizvođači od sinoć ne znaju na čemu su. Najava sa sednice Vlade kaže, jer uredbu nismo još videli u „Službenom glasniku“, da je marža trgovcima za piletinu ograničena na pet odsto, znači prepolovljena. Sad treba sa trgovinom pregovarati o tome da li će oni uopšte uzimati piletinu po tim uslovima, i u kojim količinama. Krajnja cena je i bez uredbe bila na tom nivou, jer otkupna cena je znatno pala, ali sada je plasman najveći problem, a uredba bi mogla da napravi problem u odnosu proizvođača i trgovine – objašnjava Škorić.

Trgovci formalno mogu da zaračunaju maržu od pet posto, ali verovatno će tražiti da onda otkupna cena bude još niža, ako bi imali više prostora za zaradu.

- Cena žive vage piletine je i inače toliko pala da je već teško prodati i po 135 dinara po kilogramu. A pre samo desetak dana je bila 150, što je cena ispod koje se pravi gubitak. Gradovi su se ispraznili zbog sezone odmora, manja je potrošnja, a pilići na farmama i dalje jedu, piju, „troše“ struju… Milion i po živine treba da se zakolje nedeljno, a nema gde da se plasira jer klanice ne primaju robu koja im ne treba – ističe naš sagovornik.

Kod ograničenja cene piletine postoji još jedan problem, a to je da u uredbi nema reči o "konfekciji“. Za razliku od cene svinjskog mesa, gde je maksimalna cena pobrojana za nekoliko vrsta mesa, odnosno delova životinje, kod piletine je samo za celo pile. Cena bataka, grudi, džigerice… nije određena, pa će i tu biti povuci-potegni između proizvođača, klaničara i trgovaca.

Zamrznute cene do 31. avgusta

Vlada Srbije je jučerašnjom uredbom ponovo pomerila naviše najveće moguće cene za osnovne životne namirnice. Tako će do 31. avgusta svinjski but koštati najviše 750 dinara, umesto dosadašnjih 709 dinara. Povećanje cene od nekih šest odsto imaju i svinjska plećka (sa 699 na 738 dinara), vrat i krmenadla (sa 595 dinara na 659).

Promo:24sedam/AgroTV
 

Kao što smo rekli, celo pile ne sme da bude skuplje od 299,99 dinara po kilogramu. Poskupelo je i brašno, pa maksimalna maloprodajna cena brašna za tip-400 u pakovanjima do pet kilograma ne sme prelaziti 84,7 dinara, a tipa-500 - 78,65 dinara.

Cena UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra ograničena je na 113,99 dinara, navedeno je na sajtu Ministarstva trgovine.

Kristal šećer ne sme biti u prodavnicama skuplji od 96,99 dinara po kilogramu.

Ograničene su proizvođačke cene, ali i marže trgovcima, pa kod brašna i svinjskog mesa marža ne sme biti veća od 10 odsto (osam odsto kod fabrički pakovanog mesa), a kod piletine samo pet.

Uredbom se ograničavaju proizvođačke cene, kao i one u trgovini na veliko i u trgovini na malo za jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, koje ne smeju biti veće od cena koje su važile na dan 15. novembar 2021. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike