Cena skočila za pola: Ni piletina više nije jeftina

01.09.2021

07:28 >> 09:43

0

Nakon junećeg, i svinjsko i pileće meso je poskupelo u supermarketima i sada se plaća za oko stotinu dinara više nego pre nedelju dana

Cena skočila za pola: Ni piletina više nije jeftina
Copyright Obezbeđen plasman mesa, Foto: AgroTV

U radnjama gotovo da nema više jeftine piletine za 199 dinara, a pogotovo ne za 150 dinara, koliko je kilogram koštao donedavno, piše novosadski “Dnevnik“.

– Pileće meso jeste poskupelo, ali za koliko je kilogram skuplji teško je reći jer u trgovinama vlada šarenilo cena i ono još uvek se može naći po ceni od 230 dinara – kazao je za “Dnevnik” predsednik Poslovnog udruženja živinara Srbije Rade Škorić.

Ono što je značajno jeste da je cena piletine krenula nagore, a to je ono čemu s raduju – farmeri.

Cena u otkupu pilića je počela da se približava proizvodnoj. Cena žive mere pilića formira se na nivou od 160 dinara, ali realno bi bilo da kilogram utovljenih pilića košta 320 dinara.

– Cena piletine približava se ceni proizvodnje, što je dobro, kako bi se zaustavilo propadanje farmera koji su ostali u poslu. Naime, zbog jeftinog mesa, mnogi su odustali od uzgoja. Kilogram žive vage piletine, bilo je perioda, koštao je svega stotinu dinara, pa i ispod toga, i uzgoj je bio gubitak – istakao je Škorić.

Jedan od većih farmera iz Žitišta Dragan Ješić kaže da sada konačno uzgajivači mogu da budu zadovoljni jer ne prave gubitke, već su na pozitivnoj nuli. Pri tome, on misli na uzgajivače koji u turnusu drže nekoliko desetina hiljada pilića, pošto su iz posla izašli mali i srednji uzgajivači, koji su turnusu imali do 6.000 komada živine.

Pixabay

– Kukuruz i soja su znatno poskupeli i duže vreme drže cenu, zbog čega je stočna hrana više puta išla naviše. S druge strane, velike vrućine nisu godile ni pilićima ni farmerima. Bez obzira na to koliko su farme savremeno podignute, turnus je ovog leta bio produžen jer je živina zaostajala u težini zbog toplote, a bilo je i uginuća. Sve to je uticalo na poskupljenje pilećeg mesa – istakao je Ješić.

Dovoljno za domaće potrebe

U našoj zemlji tovom pilića bavi se oko 2.000 farmera, a kako kaže predsednik Poslovnog udruženja živinara Srbije Rade Škorić, nema preciznih podataka o tome koliko ima klanica.

Pročitajte još:

Po njegovim rečima, u Srbiji se utovi dovoljno pilića za domaće potrebe.

– To je godišnje od 65 do 70 miliona pilića, od kojih se dobije 110.000 tona mesa. To je dovoljno za domaće tržište, a nešto piletine prodamo u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Na naše tržište sporadično se uvoze zamrznuti delovi piletine za potrebe prehrambene industrije – kaže Škorić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike