Krenula sveža roba: Prva trgovna pšenicom i sojom na srpskoj berzi

25.06.2022

07:01

0

Prvi spot ugovori za pšenicu i uljanu repicu novog roda obeležili su ovu nedelju na Produktnoj berzi u Novom Sadu

Krenula sveža roba: Prva trgovna pšenicom i sojom na srpskoj berzi
Copyright Tanjug/Nikola Anđić

Novi rod jew sstagao ali je tražna i dalje mala pa je to uticalo i na smanjeni obim trgovanja, kaže se u ovonedeljnom izveštaju sa Produktne berze u Novom Sadu.

Tokom ove nedelje prometovano je svega 950 tona robe, što je jedan od tri najslabija prmeta u poslednja četiri meseca, i polovina proseka u tom periodu.

Ukupna novčana vrednost je 48,9 miliina dinara (83.500 evra), što je za 38 odsto manje od proseka.

Kururuz najdinamičniji

Najviše aktivnosti zabeleženo je na tržištu kukuruza. Viši cenovni nivoi ponude u odnosu na prethodnu nedelju, nisu rezultirali trgovanjem većih količina. Ova žitarica trgovanje je započela po ceni od 32 dinara po kilogramu bez PDV-a, da bi do kraja nedelje berzanski ugovor bio zaključen na nivou cene od 31 dinar.

Statistički gledano, u odnosu na prethodnu nedelju, cena beleži rast od 2,70 odsto a ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 31,83 dinara.

Pšenica se budi s novim rodom

Od početka nedelje bila je prisutna smanjena aktivnost na tržištu pšenice. Tek sredinom nedelje, sa prvim otkosima, primetna je povećana ponuda novog roda pšenice. Novi rod, nudi se sa većim procentom proteina, od 14 do 15 odsto.

Ilustracija 24sedam, podaci Produktna berza
 

 

Berzanski ugovori za pšenicu rod 2022. godine zaključeni su po ceni od 38 dinara bez PDV-a, za pšenicu sa minimum 15 odsto proteina.

S druge strane, tražnja starog roda je na niskom nivou. Kupci starog roda pšenice, krajem nedelje su bili na nižem cenovnom nivou u odnosu na prethodnu nedelju, međutim, do zaključenja berzanskog ugovora nije došlo.

Soji stagnira cena

Od početka meseca soja se zadržala se na istom cenovnom nivou. Primetna je povećana ponuda ove uljarice, dok s druge strane tražnja je veoma slaba.

Berzanski ugovori su se tokom ove nedelje realizovali u veoma uskom rasponu od 72,5 do 72,6 dinara za kilogram bez PDV-a. Ponder cena iznosi 72,58 dinarea, što je minimalno odstupanje u odnosnu na prošlu nedelju od -0,07 odsto.

Ječma nude više nego traže

Mnogo veća ponuda ječma, u odnosu na tražnju, prisutna je od početka nedelje. Interesovanje kupaca za kupovinu ove žitarice se, kako je nedelja odmicala, smanjivalo.

Ječmom se trgovalo početkom nedelje, po ceni od 33 dinara za kilogram bez PDV-a, da bi krajem nedelje došlo do pada cene na 32 dinara

Ponder cena iznosi 32,5 dinara,  što u odnosu na prošlu nedelju predstavlja pad od 4,41 odsto.

Ugovor za uljanu repicu zaključen je po 85,12 dinara bez PDV-a, odnosno 725,00 evra po torni.

Tražnja krajem nedelje bila je na nižem cenovnom nivou od 645 do 650 evra po toni.

Suncokretova sačma se tokom ove nedelje nudila od 34,5 do 36 dinara po kilogramu bez PDV-a, ali nije bilo tražnje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike