Ana Brnabić se sastala sa predstavnicima "Žita Srbije": Poznato do kada traje prijava za izvoz i koji su uslovi (FOTO)

26.04.2022

12:36

0

Predstavnici Udruženja pozdravili su odluku Vlade

Ana Brnabić se sastala sa predstavnicima "Žita Srbije": Poznato do kada traje prijava za izvoz i koji su uslovi (FOTO)
Tan2022-4-26_132743708_0 - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka Ana Brnabić  izjavila je danas u razgovoru sa predstavnicima Udruženja "Žita Srbije" da je prioritet Vlade da snabdevenost domaćeg stanovništva svim neophodnim namirnicama ostane sigurna u narednom periodu, te da će u skladu sa tim biti dopuštan ograničen izvoz svih sirovina.

Premijerka se danas sastala po drugi put sa predstavnicima "Žita Srbije", kako bi razgovarali o izvozu žitarica i uljarica, a sastanku je prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, saopšteno je iz kabineta premijerke.

Predstavnici Udruženja pozdravili su odluku Vlade da na prošlonedeljnoj sednici odobri ograničen izvoz pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog suncokretovog ulja.

Istakli su da su najveći izazovi sa kojima se u ovom periodu susreću logističke prirode, te da je prioritet da administracija kvota bude što jednostavnija kako bi izvoz bio što efikasniji.

Premijerka je istakla da je prioritet da snabdevenost domaćeg stanovništva svim neophodnim namirnicama ostane sigurna u narednom periodu i da će u skladu sa tim biti dopuštan ograničen izvoz svih sirovina.

Učesnici sastanaka saglasili su se da je zbog toga održavanje ovih sastanaka od izuzetne važnosti, kako bi se pratila kretanja na tržištu i shodno tome kvote za izvoz bile korigovane po potrebi.

U saopštenju podsećaju da prijave za izvoz za maj traju do četvrtka i da se svi zahtevi podnose se elektronskim putem na mejl adresu [email protected] 

Po zahtevu je moguće tražiti odobrenje za izvoz maksimalno 20 odsto odobrenih količina po grupi proizvoda na mesečnom nivou.

U slučaju da izvoznici ne izvezu ili prekorače odobrene količine, narednog meseca neće moći da podnesu zahtev za izvoz.

Najavljeno je da se zahtevi za naredne mesece podnose od 20. do 25. dana tekućeg meseca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike