Pivo napravljeno „na gvožđu“: Holanđani isprobavaju novo gorivo

14.11.2020

12:24 >> 15:32

0

Poznata porodična pivara Svinkels (Swinkels) iz Holandije, prva je firma u svetu koja je u proizvodnji počela da koristi gorivo dobijeno iz gvožđa u prahu

Pivo napravljeno „na gvožđu“: Holanđani isprobavaju novo gorivo
Copyright Pixabay/Free-Photos

Reč je o čistom gorivu, koje ne emituje ugljen dioksid i može da se reciklira. Pivarska kompanija sarađuje sa holandskim naučnicima koji najavljuju još ambiciozniji projekat – zamenu termoelektrana na ugalj održivim elektranama koje će koristiti ”gvozdeno“ gorivo.

U saradnji sa konzorcijumom „Metal pauer“ i istraživačima sa Univerziteta za tehnologiju u Ajndhovenu instaliran je  ciklični sistem ”gvozdenog“ goriva u pivari. Ovaj sistem bi trebalo da obezbedi energiju koja je potrebna za proizvodnju oko 15 miliona čaša piva godišnje.

U pitanju je projekat koji košta 2,4 miliona evra, a koji su finansirali provincija Nord-Brabant i partneri iz industrije.

Gvožđe u prahu lako sagoreva na visokim temperaturama, oslobađajući energiju dok oksidira u procesu koji ne emituje ugljen dioksid. U tom procesu ostaje rđa koja se lako sakuplja i koja se reciklažom ponovo može pretvoriti u gvožđe u prahu, uz korišćenje energije dobijene od sunca ili od vetra.

Pročitajte još:

Planulo”: Beograđani baš navalili na kupovinu vikendica

Veliki zaokret na svetskim berzama: Šta je uzrok i ko su najveći dobitnici?

Porodična pivara je prva počela da testira ovo novo gorivo u industrijskoj proizvodnji. U kompaniji kažu da su prednosti gvožđa u prahu kao čiste energije koja može da se skladišti u tome što je gvožđe lako dostupno, jeftino i jednostavno se transportuje.

Takođe, njegov proces prerade u energiju je jednostavniji nego u slučaju vodonika, koji se smatra gorivom budućnosti.

Stručnjaci Univerziteta za tehnologiju u Ajndhovenu najavljuju veoma ambiciozan projekat vezan za unapređenje metalnih goriva. Cilj je da se do 2030. razvije sistem koji će omogućiti da se termolektrane na ugalj zamene održivim elektranama koje će za svoj rad koristiti energiju dobijenu iz gvožđa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: BiF

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike