Posejano 10 odsto više pšenice nego ijedne godine: Nedimović otkrio da li će biti poskupljenja

03.01.2022

10:24

0

Dva faktora su zaslužna za ovaj uspeh

Posejano 10 odsto više pšenice nego ijedne godine: Nedimović otkrio da li će biti poskupljenja
Ministar Branislav Nedimović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Tokom prošle godine, Srbija je izvezla hranu u vrednosti više od pet milijardi dinara, što je nezabeležen rekord do sada, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

- Dosta se pšenice posejalo jesenas, 10 odsto više nego ijedne godine pre toga. Ima dva-tri faktora što je to tako. Jedan od razloga je i veoma visoka cene pšenice, a oko pšenice nema mnogo da se radi. Onda ljudi spoje lepo i korisno. Jednostavno, korona je počistila neke stare navike, obrasce i dovela neki novi red, što se tiče tržišta - kaže ministar Nedimović.

On, takođe, dodaje da se ne planiraju nova poskupljenja.

- Vlada je pre četiri-pet nedelja donela odluku o ograničavanju cena osnovnih životnih namirnica - rekao je Nedimović i dodao:

- Ono što imamo viška, mi treba da podelimo sa svojim susedima. Uvek kada je bilo teško Srbija se našla i Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini - kaže ministar Nedimović.

Ministar Branislav Nedimović dodaje i da je godina 2021. bila rekordna.

- Očekujem da ponovimo 2021. godinu kada smo imali rekorde u izvozu hrane. Ta cifra od 5 milijardi dolara je nekad bila misaona imenica - dodao je ministar Nedimović.

Bonus video

24sedam TV

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: kurir