Top 10 svetskih milijardera bogatiji za više od 400 milijardi dolara u 2021. godini: Vlasnik ove firme prednjači

03.01.2022

06:30

0

Na listi najbogatijih ubedljivo prednjači vlasnik "Tesle"

Top 10 svetskih milijardera bogatiji za više od 400 milijardi dolara u 2021. godini: Vlasnik ove firme prednjači
Ilustracija - Copyright Profimedia

Deset najbogatijih pojadinaca na svetu zajedno su uvećali lično bogatstvo za 402,17 milijardi dolara u 2021. godini, prema "Blumbergovom indeksu milijardera".

Najviše je zaradio glavni izvršni direktor "Tesle" Ilon Mak, koji je prošle godine postao najbogatiji čovek na planeti, pri čemu je na kratko njegova neto vrednost nadmašila 300 milijardi dolara. Kraj 2021. dočekao je s bogatstvom od 277 milijardi dolara, većim za 121 milijardu u odnosu na prethodnu godinu, prenosi CNBC.

Rastu Maskovog bogatstva najviše je doprineo skok cene akcija "Tesle" od oko 60 posto tokom minule godine, kada je kompanija prvi put u svojoj istoriji dostigla tržišnu kapitalizaciju od 1.000 milijardi dolara u oktobru.

Vlasnik kosmičke kompanije Blu Oridžin i osnivač "Amazona", Džef Bezos, bivši svetski broj jedan po ličnom bogatstvu, nije ni približno povećao svoj konto kao Mask, ali se zadržao na drugom mestu "Blumbergove" liste milijardera. On je iz 2021. godine izašao s neto imovinom od 195 milijardi dolara, za pet milijardi dolara većom nego što je u nju ušao.

Bernar Arno, generalni direktor konglomerata luksuzne robe LVMH, koji poseduje brendove kao što su Luj Viton, Kristijan Dior i Živanši, zaradio je lani 61 milijardu dolara, čime je njegovo neto bogatsvo dostiglo 176 milijardi. Ovaj 72-godišnjak je istovremeno najbogatiji Evropljanin.

Iako je u poslednjih par decenija poklonio nekoliko desetina milijardi dolara, bogatstvo Bila Gejtsa, suosnivača Majrosofta, nastavlja da raste, delom zahvaljujući snažnom rastu akcija te tehnološke kompanije u kojoj i dalje poseduje oko jedan odsto vlasničkog udela. On je prošle godine postao bogatiji za sedam milijardi dolara, tako da sada raspolaže imovinom od ukupno 139 milijardi dolara.

Na poziciji broj pet je suosnivač Gugla, Lari Pejdž, koji je na početku 2021. bio "težak" 82,6 milijardi dolara, a kraj godine je dočekao s neto bogatstvom od 130 milijardi dolara, uvećanim za 47 milijardi dolara.

Bogatstvo jedinog člana na listi 10 najbogatijih ljudi sveta koji je mlađi od 40 godina, Mark Zakerberg, koji drži 13-procentni vlasnički udeo u Meti, matičnoj kompaniji Fejsbuka i Instagrama, poraslo je prošle godine za 24 milijarde dolara na 128 milijardi.

Sergej Brin, drugi suosnivač Gugla, takođe je zabeležio značajan rast vrednosti neto bogatstva tokom protekle godine prešavši prvi put granicu od 100 milijardi dolara. On je za godinu dana inkasirao dodatnih 45 milijardi dolara i sada vredi 125 milijardi dolara.

Bivši glavni izvršni direktor Majkrosofta i vlasnik NBA košarkaškog tima Los Anđeles Klipersa, Stiv Balmer, bogatiji je na kraju 2021. godine za 41 milijardu dolara nego što je bio na početku godine. Njegovo neto bogatstvo se procenjuje na 122 milijarde dolara.

Predsednik i osnivač Orakla, Lari Elison, ušao je prošle godine u elitni klub bogataša "100 milijardi $", dodajući još 29 milijardi dolara svojoj neto imovini koja prema poslednjim poodacima iznosi 109 milijardi dolara.

Rang listu 10 vodećih svetskih bogataša zaključuje 91-godišnji izvršni direktor Berkšire Hataveja, Voren Bafet, sa neto vrednošću od 109 milijardi dolara, većom za 21 milijardu u odnosu na početak 2021. godine. Ovaj vremešni biznismen iz Omahe je prošle godine otkrio da je "na pola puta" ka ispunjenju svog cilja prema kojem će u dobrotvorne svrhe pokloniti većinu svog bogatstva.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike