Unovčite svoj otpad! Eko-kese uzmete besplatno, i još vam smanje stavku na računu Infostana za 20 odsto

23.12.2021

08:30

0

Portparolka "Gradske čistoće" Marija Milošević za 24sedam je podsetila da akcija traje dugi niz godina

Unovčite svoj otpad! Eko-kese uzmete besplatno, i još vam smanje stavku na računu Infostana za 20 odsto
Gradska čistoća - Copyright JKP "Gradska čistoća"

Kolika je svest Beograđana o ekologiji, "zelenom" gradu i reciklaži svedoče mnogobrojne scene iz noćnih provoda, ali i svakodnevnih loših navika građana, koji, ne mareći za životnu sredinu, bacaju svoje otpatke gde god stignu. Tako se na ulicama vrlo često mogu naći žvake, papirići, "leteće" kese, zaštitne maske, opušci cigareta, plastične flaše, kartoni...

Svi ti prizori koje građani svaki dan gledaju govore o činjenici da svest o ekologiji u Srbiji nije dostigla visok nivo, jer ko će da vodi računa o svom gradu ako ne sami građani.

Printscreen/ Youtube, DW Fokus
 

Pored toga što mnogi ne mare da li će njihovo đubre završiti u kanti ili na ulici, postoji i drugi tip ljudi koji se vode parolom "otpad ne mogu da unovčim".

Mnogo ne znaju, te će ih iznenaditi činjenica da JKP "Gradska čistoća" već jednu deceniju uspešno sprovodi akciju pod nazivom "Eko-kesa za čistiji grad" na svih 10 beogradskih opština koje su u nadležnosti preduzeća.

Marija Milošević, portparolka "Gradske čistoće", kaže za 24sedam da sugrađani eko-kese mogu preuzeti u pogonima tog preduzeća, na opštinama na kojima žive, kao i da je neophodno da sa sobom ponesu račun od Infostana, kako bi bili uvedeni u celi proces.

Eko-kese su zapremine 120 litara, a na godišnjem nivou ih možete dobiti čak 48.

- JKP "Gradska čistoće" će za vas obezbediti 24 eko-kese za narednih šest meseci, a za svaku kesu se dobija jedinstveni bar-kod koji je potrebno da na nju i zalepite. Kada se na mesečnom nivou iznesu predviđene četiri eko-kese, to se prati učitavanjem bar-koda na pogonu "Čistoće" i tako ostvarujete popust od 20 odsto na uslugu odnošenja smeća na uplatnici Infostana - objasnila je naša sagovornicam i dodala da se popust, ipak, ne odnosi na čitav račun.

Ipak, mnogi sugrađani se pitaju šta se dešava ako ne napune kesu, kao i da li u tom slučaju ostvaruju popust.

- Važno je da sugrađani iznesu jednu eko-kesu na nedeljnom nivou, pa makar i ako u nju ubace samo dve flaše. Bitan je kontinuitet, u smislu da se pomenuti popust ostvaruje ako u jednom mesecu imate sva četiri bar-koda, odnosno da ste svake nedelje iznosili eko-kese - pojasnila je Miloševićeva.

Naša sagovornica dodaje da trenutno ima oko 11.000 sugrađana koji su aktivni u ovom projektu "Eko-kesa za čistiji grad".

Šta se sve baca u eko-kesu?

U ovim kesama se ne razvrstavaju papir, plastična i metalna ambalaža, nego se te tri vrste otpada zajedno sakupljaju u samo jednu kesu, zapremine 120 litara, koja je dovoljna za nedelju dana.

U eko-kese se odlažu PET ambalaža (providne plastične boce od pića, plastični čepovi), MET ambalaža (aluminijumske limenke, ispražnjene i očišćene konzerve od mesnih proizvoda, voća, povrća), karton i otpadni papir (papir, novine), kompozitna ambalaža – tetrapak.

Pixabay
 

Ekipe JKP "Gradska čistoća" će potom sakupljene kese iz vašeg kraja odvesti u Pogon za prikupljanje i promet sekundarnih sirovina u Višnjičkoj ulici i taj reciklabilni otpad podvrgnuti daljem procesu reciklaže.

- Cilj projekta je da pozitivno utičemo na razvoj reciklaže u Beogradu, da u značajnoj meri smanjimo količine otpada koje se pohranjuju na deponiji u Vinči, a povećamo količinu otpada koji se reciklira - naglasili su u ovom preduzeću.

Akcija u 10 opština

Ono što je bitno da sugrađani znaju jeste da se akcija sprovodi različito po opštinama - određenim danima i po satnicama:

Ponedeljak - GO Novi Beograd (do 22 časa) i Voždovac (do 6.30 – periferija – Ripanj, Jajinci, Pinosava)

Utorak - GO Zemun (do 22 časa)

Sreda - GO Čukarica (do 22 časa)

Četvrtak - GO Savski venac i Rakovica (do 22 časa)

Petak - GO Vračar i Zvezdara (do 22 časa)

Subota - GO Stari grad i Palilula (do 22 časa, centralni deo)

Nedelja - GO Voždovac i Palilula (6.30 – Palilula - Leva obala, Borča, Ovča, Krnjača), (do 22 časa – Voždovac, centralni deo)

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike