Naselje Medaković prelazi na džambo kontejnere: Po čemu se oni razlikuju od običnih?

22.12.2021

12:00

0

Autor: 24sedam

Promena tehnologije odnošenja otpada u delu dve opštine - Zvezdara i Voždovac

Naselje Medaković prelazi na džambo kontejnere: Po čemu se oni razlikuju od običnih?
1856aeed3e483c2f5f082e12d5319646_7664116805 - Copyright JKP "Gradska čistoća"

JKP "Gradska čistoća" završava projekat promene tehnologije sakupljanja i odnošenja otpada u beogradskom naselju Medaković koje teritorijalno pripada GO Zvezdara i Voždovac.

Iz ovog naselja biće povučeno 350 klasičnih nadzemnih kontejnera zapremine 1.1 metar kubni, a postavljeno 132 nova džambo kontejnera zapremine 3.2 kubika.

Džambo kontejnera zauzimaju manji deo javne površine, a zaprimaju veće količine otpada. Poklopci ovih kontejnera su uvek zatvoreni pa životinje lutalice i ptice ne mogu osipati otpad van kontejner koji se otvara pomoću nožne papuče, što sugrađanima znatno olakšava upotrebu kontejnera.

JKP "Gradska čistoća"
 

Pored unapređenja komunalnih efekata, džambo kontejneri imaju i prednost u tome što nemaju točkiće pa je njihovo pomeranje, izuzev kamionima „Gradske čistoće“, gotovo onemogućeno. Nesavesnim izmeštanjem kontejnera se učesnici u saobraćaju dovode u opasnost, a nova tehnologija odlaganja otpada u džambo kontejnere rešava ovaj problem.

Iz "Čistoće" apeluju na sugrađane da savesno odlažu otpad, da ga ne ostvaljaju pored kontejnera ili na zelene i druge javne površine, ali i da u kontejnere ne bacaju žar i nedovoljno ohlađen pepeo što bi moglo da izazove požar, uništavanje kontejnera i da dovede u opasnost okolno rastinje i objekte.

- Potrebno je da zajedno vodimo računa o postavljenim sudovima za odlaganje otpada kako bi nam duže služili i bili u funkciji - naveli su u ovom preduzeću.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike