Tukli su je do smrti! Kako je mogla da se izbegne tragična smrt bake Stojanke?

20.12.2021

18:30

0

Danima već naš portal pokušava da dobije odgovor na ovo pitanje, ali smo, uglavnom, nailazili na zidove ćutanja ili prebacivanje odgovornosti sa jedne na drugu službu

Tukli su je do smrti! Kako je mogla da se izbegne tragična smrt bake Stojanke?
baka stojanka44 - Copyright Printscreen/Facebook/Privatna arhiva

Tragična smrt baka Stojanke uznemirila je domaću javnost i otvorila mnogobrojna pitanja o brizi nadležnih službi o beskućnicima koji ne mogu da se staraju o sebi.

Novinari 24sedam pokušali su da pronađu odgovor na pitanje - da li država može da zadrži beskućnika koji ne može da se stara o sebi i smesti ga u odgovarajuću ustanovu?

Stanari Bloka 45 koji su brinuli o beskućnici baka Stojanki, preminuloj nakon prebijanja, nisu znali zbog čega institucije nisu zadržale nesrećnu ženu kako bi joj bila negde pružena adekvatna pomoć. Međutim, njihova dilema je bila i koja institucija je trebalo da pokrene pitanje njene sposobnosti da brine o sebi.

Printscreen/Facebook
 

Danima već naš portal pokušava da dobije odgovore na ova pitanja, ali smo, uglavnom, nailazili na zidove ćutanja ili prebacivanje odgovornosti sa jedne na drugu službu. 

Kontaktirali smo s Centrom sa socijalni rad, MUP-om, kao i prihvatilištem u Kumodraškoj ulici, ali konkretan odgovor nismo dobili. 

Delimičan odgovor dao je zaštitnik građana Zoran Pašalić, koji je objasnio da je to trebalo da uradi Centar za socijalni rad.

24sedam/ Goran Sivački
 

- Tu se radi o veštačenju na okolnosti njenog psihičkog stanja, odnosno da li ona može da se stara o sebi i do kog nivoa. To je trebalo da se uradi i da se na osnovu toga kaže da li je ona mogla da se brine o sebi. Centar za socijalni rad inicira takvo veštačenje, a ko će to uzeti u rad zavisi od drugih stvari - rekao je ranije Pašalić za 24sedam.

Igor Mitrović, direktor humanitarne organizacije ADRA, istakao je za 24sedam, da osoba ne može protiv svoje volje biti zadržana u pirhvatilištu.

- Ipak, ukoliko se proceni da je njeno mentalno zdravlje takvo da nije uračunljiva, siguran sam da postoji instrument da ona bude tamo zadržana - objašnjava Mitrović.

On ističe da najveći broj beskućnika želi da bude u prihvatilištu.

- Problem, uglavnom, nije njihova volja, nego činjenica da u prihvatilištu postoji veoma ograničen kapacitet za prihvat novih korisnika. Zimi mnogo više ljudi traži smeštaj, dešava se da budu smešteni i po hodnicima, ali zbog kovida se to više ne radi pa su kapaciteti prihvatilišta smanjeni - kaže Mitrović.

Igor Mitrović Printscreen/ Youtube
 

Naglašava da je glavni problem u zbrinjavanju beskućnika manjak terenskih radnika.

- Nema dovoljno terenskih radnika iz sistema socijalne zaštite, ali i iz nevladinih organizacija, koji bi zbrinuli sve beskućnike. Mi imamo dve koleginice koje rade na terenu sa 300 korisnika. To je nemoguće kvalitetno pokriti, pa smo onda primorani da obrađujemo slučajeve po prioritetu - zaključio je Mitrović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike