Sve veći broj mališana dolazi u Svratište: Kuvan obrok, toplu odeću i po neki slatkiš zatraži svakog dana oko 150 dece

18.12.2021

10:00

0

Autor: 24sedam

Protekle godine kroz Svratište je prošlo blizu 400 mališana od kojih su neki tu došli prvi put

Sve veći broj mališana dolazi u Svratište: Kuvan obrok, toplu odeću i po neki slatkiš zatraži svakog dana oko 150 dece
srce za decu svratiste_301121_RAS foto zoran ilic (30) - Copyright Srce za decu iz Svratišta

I predstojećeg vikenda meteorolozi najavljuju niske temperature i sneg. Uprkos tome, samo u Beogradu će više od stotinu dece i naredne dane provesti na ulici. Iz Svratišta za decu upozoravaju da je sve više novih najmlađih korisnika i da se njihov broj povećava, piše RTS.

Kuvan obrok, toplu obuću i po neki slatkiš, više od 150 dece svakog vikenda potraži na dve adrese Svratišta u Beogradu. Oni koji svakodnevno rade sa najmlađima ukazuju da je broj siromašne dece na ulici sve veći.

Srce za decu iz Svratišta
 

- Nama su se ti neki dnevni proseci na godišnjem nivou povećali za po 15-20 dece koja nam svraćaju svakoga dana. Sve brojke su nam povećane i to koliko deca sati provode u programu, i to koliko nas građani posećuju i to koliko dece dolazi i to koliko roditelja dolazi, tako da je sve intenzivnije nego što je bilo ranije - kaže Mina Medić, koordinatorka Svratišta za decu.

Protekle godine kroz Svratište je prošlo blizu 400 mališana od kojih su neki tu došli prvi put.

- I dan-danas, a posebno početkom ove 2021. posećivala su nas deca koju mi ne poznajemo uopšte, koju nikada ranije nismo sreli ali koja su čula od drugara da postoji neko mesto na koje može da se svrati da se dobije odeća, obuća, da se okupaju i da jedu - navodi Medićeva.

Pomoć najčešće zatraže dečaci i devojčice romske nacionalnosti od devet do 13 godina. Hladno vreme i korona dodatni su izazovi za rad Svratišta.

- Moramo nekako da ubrzamo sve te potrebe koje deca ovde zadovoljavaju. Tako da se te potrebe kreću od zadovoljavanja bazičnih potreba, kao što je kupanje kao što je hrana do opet nekih viših potreba kao što je podrška u obrazovanju. Naravno sve nam je ograničeno i značajno onemogućeno zbog epidemioloških mera ali nekako se snalazimo - ističe Jelena Mitić Pantić, specijalni pedagog Svratišta za decu.

Zato je svaka pomoć građana Svratištu dobrodošla – najpre očuvana odeća i obuća za hladne dane. Novogodišnje želje dece sa ulice su skromne: čokoladica ili po neka igračka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike