Agonija stanara Glamočke traje već četiri meseca: Kako je investitor "ukrao" ulicu staru preko 50 godina

18.12.2021

08:30

0

Advokat Stefan Bubanja za 24sedam ističe da sporna parcela ranijih godina nije bila njegova, već da je tek prošle godine ista formirana i upisana u katastar nepokretnosti

Agonija stanara Glamočke traje već četiri meseca: Kako je investitor "ukrao" ulicu staru preko 50 godina
Glamočka ulica Privatna arhiva - Copyright Privatna arhiva

Saga u Glamočkoj ulici na Zvezdari se nastavlja, jer stanovnici koji su pre više od četiri meseca bili gotovo "zazidani" ispred svojih kuća, kažu da je bahati vlasnik tehničkog pregleda "Motorino" nastavio da ih ugrožava, jer je uprkos zabrani građevinske inspekcije, nastavio sa radovima.

Kako je advokat Stefan Bubanja objasnio za 24sedam, objekat koji pripada privrednom društvu "Motorino" ozakonjen je sa dimenzijama od 163 metara kvadratnih, a kasnije je investitor od Grada Beograd otkupio i veći deo parcele, koji se nalazi ispod tehničkog pregleda, čime je, kako kaže, privatizovao ulicu, koja je javno dobro i pripada svim građanima, naročito njenim stanovnicima koji je koriste preko 50 godina.

- Granica parcele, na kojoj se nalazi "Motorino", upisana je u katastru nepokretnosti tako da se granična linija direktno naslanja na graničnu liniju parcele gde žive stanari Glamočke, a širina tih granica zauzima širinu njihove kapije i u potpunosti deo ulice. Ukoliko je Grad hteo da mu omogući da kupi i izdvoji svoju parcelu, morao je to da uradi na taj način što bi granica njegove parcele morala da bude do ulice, a ne da se ide preko saobraćajnice i da se naslanja na parcelu drugih komšija - navodi on. 

Advokat Bubanja za 24sedam ističe da sporna parcela ranijih godina nije bila njegova, već da je tek prošle godine ista formirana i upisana u katastar nepokretnosti, te da je do tada ista bila u sastavu parcele koja je u vlasništvu Grada Beograda.

- Grad Beograd i preduzeće "Motorino" su u prethodnom periodu napravili neki deobni ugovor i njemu prodali parcelu. Jedina sporna stvar je što je parcela ucrtana zajedno sa ulicom. Investitor jeste tražio odobrenje za ograđivanje svog placa, međutim, on je tu prekoračio ovlašćenja koja su mu data od opštine Zvezdara, kada je u avgustu počeo da zida zid i na taj način u potpunosti zazidao ulicu i prilaz svim kućama stanovnicima Glamočke - podseća advokat.

Naš sagovornik kaže da je Glamočka ulica u upotrebi preko 50 godina, kao i da se nalazi u kopijama planova u zemljišnim knjigama koje su iz šezdesetih godina. 

- Investitor jeste dobio dozvolu da na svom placu napravi ogradu, ali ne i da zazida put na taj način da onemogući prolaz drugim stanarima te saobraćajnice. Sam dokaz da nije imao takvu vrstu dozvole je činjenica što mu je Sekretarijat za inspekcijske poslove te radove obustavio i naložio mu je uklanjanje tih radova - dodaje on.

24sedam/Lj. S.
Investitor je u avgustu zazidao stanare

Advokat navodi da je investitor tražio i dozvolu za rekonstrukciju svog objekta, koju je kako kaže, i dobio, ali je i to prekoračio kada je počeo da izvodi radove van objekta i da ga dograđuje.

- Zbog toga su mu u prethodnom periodu dva puta obustavljeni radovi, a on je i pored tih zabrana nastavio da iste izvodi, što je na kraju proizvelo situaciju da Grad po službenoj dužnosti protiv investitora pokrene odgovarajući krivični postupak - pojašnjava advokat Bubanja.

Prema njegovim rečima, stanari Glamočke ulice traže nekoliko stvari. 

- Oni traže da se ulica vrati u prvobitno stanje, da se omogući nesmetani prilaz i prolaz svim placevima, kao i da se investitor uzdrži od zidanja na ulici koju oni koriste preko 50 godina - zaključuje naš sagovornik.

Od avgusta stanje nepromenjeno

Bojana Samardžić, 24sedam/Lj. S.
 

Stanarka Bojana Samardžić je još u avgustu preduzela mere kako bi se problem u Glamočkoj rešio - podnela tužbu i sakupila svu potrebnu dokumentaciju, ali se od tada ništa nije promenilo.

- Investitor je otkupio jedan ar pomenute ulice, a zatim i protivpravno prisvojio deo zemljišta koje pripada Osnovnoj školi "Desanka Maksimović". Problem je uzeo toliko maha da zagorčava život stanara te ulice, a posebno su ugroženi najstariji sugrađani, koji moraju da napuste svoje domove. Deo ulice ispred sveštenikovog dvorišta koji je investitor prvobitno blokirao armaturom i šutom i dalje je neprohodan. Čula sam da su hteli na tom potezu i beton da naliju, čime bi se totalno onemogućio prolaz svešteniku i drugim stanarima Glamočke ulice - rekla je ona nedavno za 24sedam.

Radojičić: Dao sam nalog da se reši problem u Glamočkoj ulici

Gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić, ATA Images/Antonio Ahel
 

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je gostujući u "Beogradskoj hronici" da je u vezi sa problemom u Glamočkoj ulici na Zvezdari gde je izgradnjom zgrade blokiran put do kuće stanara, dao nalog da se moraju zaštititi prava tih ljudi.

- Ovde imamo očigledno nesklad između papira i faktičkog stanja na terenu. Opština je imala obavezu da ima uvid kakvo je stanje na terenu. Inspekcija radi nadzor i iz toga će doći neki zaključak - naveo je gradonačelnik.

Dodao je da je najbitnije da je dao opštini nalog da što pre reše ovaj problem, ali da moraju videti faktičko stanje, a ne gledati samo papire jer su papirološki verovatno uradili sve kako treba, ali tek na terenu se vidi da je propust.

- To mora da se uskladi i na taj način reši i tu sam na strani sugrađana. Nadam se da će ispoštovati moj nalog i da će rešiti ovaj problem - naveo je Radojičić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike