Zazidao ih, pa im ulicu oduzeo: Kako je bahati investitor pretvorio život stanara Glamočke ulice u pakao (FOTO)

08.12.2021

18:45

0

Problem je uzeo toliko maha da zagorčava život stanara te ulice, a posebno su ugroženi najstariji sugrađani koji moraju da napuste svoje domove

Zazidao ih, pa im ulicu oduzeo: Kako je bahati investitor pretvorio život stanara Glamočke ulice u pakao (FOTO)
Glamočka ulica Privatna arhiva 1 - Copyright Privatna arhiva

Agonija stanara Glamočke ulice traje već četiri meseca, jer je bahati vlasnik tehničkog pregleda "Motorino", koji je prethodno prisvojio njihovu ulicu i zazidao ulaze i izlaze njihovih kuća, nastavio radove, uprkos građevinskoj zabrani.

Prema rečima stanarke Bojane Samardžić, investitor je otkupio jedan ar pomenute ulice, a zatim i protivpravno prisvojio deo zemljišta koje pripada Osnovnoj školi "Desanka Maksimović".

Problem je uzeo toliko maha da zagorčava život stanara te ulice, a posebno su ugroženi najstariji sugrađani, koji moraju da napuste svoje domove.

Privatna arhiva
 

- Radovi su nastavljeni prošlog petka, ali je građevinska inpekcija došla po drugi put i zatvorila mu gradilište. Međutim, on je mimo toga nastavio da radi - kaže Samardžićeva za 24sedam

Ona dodaje da su radovi danas zatvoreni, po treći put, jer je investitor počeo, kako ističe, da postavlja panele, ne bi li proširio objekat za koji nema dozvolu.

- Nažalost, deo ulice ispred sveštenikovog dvorišta koji je investitor prvobitno blokirao armaturom i šutom i dalje je neprohodan. Čula sam da su hteli na tom potezu i beton da naliju, čime bi se totalno onemogućio prolaz svešteniku i drugim stanarima Glamočke ulice - navodi naša sagovornica. 

Bojana Samardžić, 24sedam/Lj. S.
 

Samardžićeva kaže da su sporni zid, koji su u avgustu majstori izlili i time njoj i njenoj porodici blokirali ulaz i izlaz iz kuće, neimari uklonili, ali da su armaturu i temelje na okolnim kućama ostavili.

- Mi, stanari, podneli smo četiri tužbe protiv preduzeća za ometanje državine, što znači da ako ste nešto koristili 50, 60 ili više godina, a komšija vam uskrati pravo na to, vi njega možete da tužite. U ovom slučaju to je bila ulica - objašnjava Bojana.  

Privatna arhiva
 

Podsetimo, predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić uverio se u ovaj bizaran slučaj na licu mesta i obećao da će ograda biti srušena, što se i dogodilo, ali delimično.

S druge strane, oglasio se i gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, koji je izjavio da je postupak inspekcijskog nadzora u Gradu u toku.

Pored toga, gradonačelnik je tražio od opštine da preispita akte koje je donela i da omogući građanima da nastave sa korišćenjem ulice, kako su to činili godinama unazad.

- Od predsednika opštine i opštinskih organa zahtevam da ovaj slučaj ima prioritet u rešavanju - zaključio je tada gradonačelnik Radojičić.

Protiv investitora krivična prijava

Inspektori Sekretarijata za inspekcijske poslove u prepodnevnim časovima izvršili su kontrolni pregled gradilišta u Glamočkoj 15. Tom prilikom utvrđeno je da je investitor nastavio sa izvođenjem radova tako što je na prethodno izvedenom trakastom temelju postavio sedam čeličnih stubova.

- Na osnovu utvrđenog, inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove obnovio je traku, te će, osim zatvaranja gradilišta, protiv investitora biti podneta i krivična prijava nadležnom tužilaštvu - navodi se u saopštenju ovog sekretarijata.

Podsećamo, gradski građevinski inspektori su krajem novembra zatvorili gradilište na ovoj lokaciji zato što investitor nije posedovao kompletnu dokumentaciju koja omogućuje adaptaciju postojećeg prizemnog objekta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike