Sport i grad: Gde plivati tokom zimskih dana?

14.12.2021

11:41

0

Autor: 24sedam

U teoriji, postoji aktivnost za svakoga, ali i jedna aktivnost za sve - plivanje!

Sport i grad: Gde plivati tokom zimskih dana?
Ilustracija - Copyright Unsplash

Poznato je da je umerena fizička aktivnost ima brojne benefite po duh i telo i da se preporučuje svim uzrastima. U zavisnosti od toga koji ste tip osobe i koju vrstu sporta preferirate, Beograd vam pruža (bez)brojne opcije. Teretane, aerobik, pilates, trčanje, nordijsko hodanje, krosfit, časovi joge ili aikida samo su neke od mogućnosti. U teoriji, postoji aktivnost za svakoga, ali i jedna aktivnost za sve - plivanje! Pored toga što je odlična vežba za održavanje kondicije, pravilan razvoj, angažovanje svih mišićnih grupa i opšte očuvanje zdravlja, plivanje opušta, pozitivno deluje na psihu, kardiovaskularni sistem i pomaže pri otklanjanju ili ublažavanju deformiteta kičmenog stuba. Zato se ova aktivnost preporučuje svim uzrastima, tokom čitavog života. Ono što se može činiti kao prepreka za neke od sugrađanja je - gde plivati tokom zimskih dana? Dobre vesti su da su stari i provereni gradski sportski centri dostupni sa obe strane reke, i da nude sve uslove, uz prihvatljive cene, čak i tokom hladnih dana. Uz malo volje i organizacije, zima u gradu ne mora da bude siva i sumorna! 

11. APRIL

Sportsko rekreativni centar “11. april” počeo je sa radom 1979. godine. Nalazi se između Studentskog grada i Bežanijske kose, na teritoriji Opštine Novi Beograd. Nudi obilje opcija za rekreativni sport, a pored 3 otvorena i 2 zavorena bazena, plivačima su na raspolaganju i relaks zona (sauna, tepidarijum, đakuzi), kao i  sve potrebne propratne prostorije - svlačionice sa mokrim čvorom, tuševima i ambulanta. Jedan je od simbola, ali i najpopularnijih destinacija sportski nastrojenih stanovnika Novog Beograda, lociran na padini jedinog novobeogradskog brda - Bežanijske kose.

Lux 51
 

STARI DIF

Gradski centar za fizičku kulturu, poznat kao Stari DIF, ima dugu istoriju. Nekada poznat kao Škola za telesno vaspitanje i Državni institut za fiskulturu, danas je sportski centar u kom se realizuje više od 30 programa, što ovu instituciju čini pravim ‘’hramom sporta i zdravlja’’. Pored bazena, Stari DIF na raspolaganju ima 3 saune, a od programa na bazenu i hidro bloku realizuju se: slobodno plivanje, akvabik, obuka plivanja za odrasle, hidro kinezi terapija, biznis paketi, hidro i ručne masaže, kao i programi za decu i bebe. 

MILAN GALE MUŠKATIROVIĆ

Među Beograđanima i dalje poznat kao ‘’25. maj’’, centar Milan Gale Muškatirović poseduje 2 otvorena i 2 zatvorena bazena, kao i sve potrebne prateće prostorije (svlačionice, restoran, klub, pres centar). Fiziosaunski blok opremljen je za fizikalnu terapiju, saunu, ručnu masažu, hidromasažu i solarijum. Takođe, centar organizuje i razgledanje Beograda sa reka brodom i boravak na planini u svojim objektima na Divčibarama.

Unsplash
 

TAŠMAJDAN

Sportsko-rekreativni centar „Tašmajdan” je u pravom smislu reči simbol Beograda. U istoriju sporta upisao se kao sportski centar u kom je održano Prvo svetsko prvenstvo u plivanju, umetničkom plivanju i skokovima u vodu i prvo svetsko prvenstvo u vaterpolu. Danas u svom sastavu ima zatvoreni i otvoreni olimpijski bazen i jedno je od omiljenih sportskih okupljališta Beograđana. 

KOŠUTNJAK

Sportsko-rekreativni centar ‘’Košutnjak’’ se prostire na oko 40 hektara i ima 5 otvorenih i 1 zatvoreni bazen. Kompleks je građen od 1967. do 1972. za potre­be održavanja Prvog svetskog prvenstva u vodenim spor­tovima u Beogradu 1973. Jedno od poslednjih takmičenja koja su održana na Košutnjku je i Prvenstvo u sko­kovima u vodu na Univerzijadi 2009. Ovo je takođe bazen na kom često treniraju reprezentacije u vodenim sportovima, kao i sportski i rekreativni plivački klubovi.

Arhiva
 

BANJICA

Sportski centar ‘’Banjica’’ sadrži zatvoreni olimpijski bazen i 2 otvorena olimpijska bazena. Od pratećih sadržaja u Centru postoje medicinski centar, sauna i hidromasaža. Na Banjici se često održavaju takmičenja u vaterpolu, plivanju, i sinhronom plivanju.

VRAČAR

U Centru za fizičku kulturu ‘’Vračar’’ na raspolaganju imate zatvoren bazen sa saunom i otvorenim sunčalištem, kao i mali bazen. Na bazenu Vračar možete pogledati takmičenja u plivanju, sinhronom plivanju i vaterpolu, a od rekreativnih programa možete da probate hidrobik, upisati školu plivanja ili usavršiti svoju privačku tehniku.

Iako nam svima ponekad fali vremena ili malo motivacije, nadamo se da će vas ovaj kratki prikaz gradskih plivališta inspirisati i podstaći da kupaći kostim više ne koristite samo kao deo letnjeg asortimana, već tokom čitave godine. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike