Grad na 30 brda: Koje beogradsko uzvišenje nudi najbolje uslove za život?

23.11.2021

12:01

0

Autor: 24sedam

U poslednje vreme kvalitet beogradskog vazduha je aktuelna tema, tako da ne čudi što je dosta sugrađana, u potrazi za daškom čistijih vetrova, pogled usmerilo ka nekom od gradskih uzvišenja

Grad na 30 brda: Koje beogradsko uzvišenje nudi najbolje uslove za život?
profimedia-0554103414 - Copyright Profimedia

Stanovnici prestonice vole da istaknu kako Beograd leži na više brda nego Rim, a danas, kada se grad znatno proširio i ‘’zauzeo’’ nova uzvišenja, sugrađanima je na raspolaganju oko 30 brda na kojima mogu da nađu svoj mali kutak sreće.

Neka brda su dobro poznata, neka nose manje ili više poznata istorijska imena, pojedina su se stopila sa okolnim delovima grada, a postoje i ona za koje većina sugrađana ni ne zna da postoje. Stara izreka kaže: ‘’upoznaj svoj grad da bi ga više voleo’’, na šta možemo da dodamo - i da bi znao koje brdo bi najradije odabrao kao svoj dom. 

U poslednje vreme kvalitet beogradskog vazduha je aktuelna tema, tako da ne čudi što je dosta sugrađana, u potrazi za daškom čistijih vetrova, pogled usmerilo ka nekom od gradskih uzvišenja.

Dok se mnogi odlučuju za pristupačnije i mirnije ‘’brdovite’’ zone (Banovo brdo, Banjica, Cerak), ekskluzivna ‘’centarska’’ brda Beograda poput Vračara i dalje mame svojim istorijskim šarmom i raznolikošću sadržaja, naročito one mlađe.

Iako je brdovito tlo uglavnom karakteristika ‘’šumadijske’’ strane grada, sugrađani odani Novom Beogradu imaju na raspolaganju još jedno autentično gradsko brdo - Bežanijsku kosu koje, makar što se Novobeograđana tiče, spaja mir periferije sa blizinom centra i dostupnošću svih neophodnih sadržaja.  

Lux 51
 

U centru centra 

Najpoznatije ‘’gradsko’’ brdo je svakako Vračar, ali ono što je manje poznato je da je nekada davno ono obuhvatalo mnogo širu teritoriju od današnjeg Svetosavskog platoa, Kalenić pijace, Crvenog krsta i spleta živahnih uličica.

Jedan od najpopularnijih delova Beograda, pored žive atmosfere i centralne gradske pozicije, krase i brojne urbane i istorijske legende, što, makar sudeći po statusu koji ima (naročito među mlađom, urbanom populacijom), samo doprinosi njegovom šarmu. 

Profimedia
 

Kada je centar grada u pitanju, tu je i omiljeno Kalemegdansko brdo, najstariji deo Beograda, a sada kulturno-istorijska celina i popularna turistička zona. A ukoliko volite da budete na samom vrhu, zaputite se ka Zvezdari. Zvezdarci su ponosni na činjenicu da se najviša tačka Beograda (248,6 metara nadmorske visine) nalazi upravo u njihovom kraju, tačnije na mestu stare opservatorije (po kojoj je ceo ovaj deo grada i dobio ime). Poslednjih godina, ovaj kraj takođe postaje sve popularniji kada je stanovanje u pitanju. 

Zelene gradske oaze 

Većina sugrađana ne zna da je Bežanijska kosa zapravo brdo, ali ovaj deo grada je jedna je od najvećih padina u Beogradu i jedino uzvišenje na opštini Novi Beograd. Zbog velikog strujanja vazduha, Bežanijsku kosa je poznata po čistom vazduhu (velikoj temi u poslednje vreme), kao i vidikovcu sa kog se pruža panoramski pogled na grad.

Zanimljiv je podatak da je ime dobila u 16. veku kada je 35 srpskih porodica, nakon pada srpske srednjevekovne države, prešlo (prebeglo) preko Save u Srem, odnosno u tadašnju Ugarsku. Bežanijska kosa postaje sve interesantniji i investitorima, pa se planira njegovo širenje i izgradnja luksuznih stambenih i poslovnih prostora, što će mnogim novim stanovnicima Novog Beograda omogućiti da se nastane u neposrednom komšiluku javnih ličnosti koje žive upravo u ovom kraju. 

Topčider je deo grada poznat po velikom parku, rečici Topčiderki i konaku kneza Miloša pred kojim raste čuveni stari platan. U neposrednoj blizini je još jedno brdo, Košutnjak, kao i Vezirovo brdo na kojem se nalaze Beli i Kraljevski dvor. Filmski grad, Skojevsko naselje, Cerak su popularna stambena naselja koja se nalaze na ovom potezu. 

Profimedia
 

Dedinjsko brdo, poznatije kao Dedinje je jedan od najelitnijih delova grada. Za svoju sadašnju reputaciju, Dedinje može da zahvali kralju Aleksandru Karađorđeviću koji je odlučio da na ovom mestu (tada dalekoj gradskoj periferiji) izgradi svoj dvorac. Njegov primer su sledili mnogi dobrostojeći sugrađani, pa su tada, pre Drugog svetskog rata, u kraljevskom komšiluku kuće i letnjikovce podizali bogati trgovci, političari i ministri.

Još tada je ovo brdo dobilo na visokoj ceni i do današnjih dana se održalo svoju ekskluzivnu reputaciju.

Stambena naselja sa pogledom 

Period nakon Drugog svetskog rata karakteriše velika ekspanzija grada, rapidno povećanje broja stanovništa i, u skladu sa tim, izgradnja velikih stambenih naselja i kompleksa. Ova ekspanzija, je, naravno, pogodila i mnoga brda u okolini Beograda koja ranije nisu bila deo prestonice.

Banovo brdo, Banjičko brdo i Mirijevo, do tada naselja daleko van grada, zatim brda koja danas okružuju Rakovicu - Julino, Labudovo, Petlovo i Kanarevo brdo, počela su da se razvijaju upravo u ovom periodu, a tokom vremena su se intergrisala sa ostatkom grada i postala popularne stambene lokacije. Danas su to delovi grada koje  mahom biraju porodice u potrazi za mirnijim životom i povoljnijim uslovima stanovanja. 

Brda za koja verovatno niste čuli 

Spisak bi ovde mogao da bude prilično dugačak, ali pomenimo samo par brda preko kojih ste, možda i prešli, ali teško da ste ikada čuli za njih. 

Na primer, Goljino brdo je padina koja deli Banjicu i naselje Miljakovac 2. Ludo brdo se prostire na mestu današnje psihijatrijske bolnice „Laza Lazarević”, dok je Ekmekluk (od turske reči „ekmek” što znači hleb), deo Zvezdare u blizini Opservatorije. Đurđevo brdo je padina između Senjaka i Beogradskog sajma, a u okolini Mirijeva nalaze se i Orlovo i Ćurtovo brdo.

Profimedia
 

Spisak gradskih uzvišenja bi mogao da bude još duži, ali nadamo da se će vam i ovaj kratki pregled pružiti dovoljno ideja da prošetate, istražite i upoznate neke nove delove grada, a možda i odaberete brdo koje biste nazvali domom. Da li će to biti neko sa starobegoradske strane ili  ekskluzivno novobeogradsko, izbor je na vama! 

Koje beogradsko uzvišenje biste najradije izabrali?

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike