Vodič Željko u narodnoj nošnji dočekuje turiste: Stranci vole Beograd i Srbiju, a posebno pitaju za Teslu i Tita (FOTO)

13.12.2021

09:00

0

Završio je opšti smer na Geografskom fakultetu u Beogradu, ali kako to biva u životu kada želiš nešto, pronašao se u turizmu, koji je njegova ljubav još od tinejdžerskih dana

Vodič Željko u narodnoj nošnji dočekuje turiste: Stranci vole Beograd i Srbiju, a posebno pitaju za Teslu i Tita (FOTO)
zeljko-petrovic55 - Copyright Privatna arhiva

Ako vidite mladića kako šeta prestonicom, sa pionirskom kapom na glavi i maramom oko vrata,  ili u narodnoj nošnji, ne mora da znači da je 29. novembar niti da u blizini počinje koncert  kulturno-umetničkog društva. To je samo Željko Petrović (34) koji vodi turiste u obilazak Beograda.

Željko, rodom iz Valjeva, završio je opšti smer na Geografskom fakultetu u Beogradu, ali kako to biva u životu kada želiš nešto, pronašao se u turizmu, koji je njegova ljubav još od tinejdžerskih dana.

Privatna arhiva
 

Priču za 24sedam o svom poslu, ljubavi prema zemlji, rodnom gradu, ali i Beogradu koji je za njega drugi dom, Željko počinje sa puno entuzijazma.

- Mislim da mi kao zemlja, kao narod imamo puno potencijala, na kojem mogu da nam pozavide svugde u svetu. Ponosan sam što sam rođen baš u ovoj zemlji, što mogu da uživam u našim prirodnim bogatstvima i ljudima koji su po mnogo čemu posebni - priča Željko.

Upravo, da naša zemlja, a posebno Beograd ima tu energiju, često čuje i od samih turista.

- Samo posle sat vremena osećaju "to nešto" - u ljudima, ulicama, rekama i osete da ovaj grad nikada ne spava. To je ono što stranci traže na svom odmoru, da osete "dobar vajb" - ističe on.

Od ćevapa do ajvara

Željko se vodi parolom da "nema dobre destinacije bez dobre hrane", te da ovdašnji turisti vole dobro da pojedu.

- Imao sam priliku da idem u Kambodžu, Vijetnam, Tajland, Maleziju, Baltik, Španiju, Portugal, Italiju, Grčku, Rumuniju, Poljsku, Nemačku, Francusku... svaka od tih zemalja ima neki svoj specijalitet. Ipak, prvo ono što može da odbije turistu jeste jaka cena, a kod nas su cene pristupačne, jer su mahom svugde porcije velike - navodi on.

Objašnjava kako nismo ni svesni kakva je naša gastronomska ponuda, te da uz potencijal kakav naša zemlja ima, samo treba da se doda i glavni začin - rad i trud da se ona poboljša.

- Strance najviše "mami" roštilj, ćevapi, pljeskavice, kobasice, a mnoge i pečenje. S druge strane, nađe se ponešto za vegeterijance, kao što je pohovani kačkavalj, grilovano povrće ili u sezoni ajvar - kaže nam ovaj turistički vodič.

Privatna arhiva
Željko sa predstavnicima kanadske ambasade u Valjevu, na ručku kod majke

Pojedine goste je vodio čak i na ručak kod majke, u rodno Valjevo.

- Želim da im pokažem gostoprimljivost na nivou. Mi smo narod koji će rado da ugosti, da pokaže šta je spremio od zimnice, kako je osušeno meso. Majka iznese ajvar, kajmak, napravi pogaču i stranci se oduševe  - objašnjava naš sagovornik.

24sedam
 

Pored obilaska Beograda vodio je strane i domaće goste po Nišu, Valjevu, Zlatiboru, Uvcu, Topoli, Manasiji, Resavskoj pećini, Đerdapu, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, fruškogorskim manastirima, Đavoljoj Varoši, Kovačici, Subotici...

Ko su najradoznaliji turisti?

Možda najradoznaliji među turistima koji posećuju prestonicu jesu - Amerikanci.

- Vole dosta da čuju. Ne zanima ih previše rimsko ili bilo koje drugo doba, oni žele da vide kakav je ovdašnji "lajfstajl", šta je dobro, pa čak i da čuju moje mišljenje. Azijati vole da se slikaju i da vide što više u tom periodu koliko su tu. Indijci su tokom ovog leta bili najbrojniji, te su može se reći, uslovno, spasili ovogodišnju letnju sezonu. Oni vole dobru klopu, lepu prirodu i fleksibilnost - navodi naš sagovornik.

Privatna arhiva
 

Ipak, retko imaju i žalbe, odnosno zamerke na brzu vožnju i pušenje u zatvorenom.

- Realno gledano, ako nam zameraju samo te dve stavke, mi smo onda destinacija za poželeti. Jer bi bili u problemu kada bi nam stranci rekli osećam se nesigurno, nebezbedno, nedobrodošlo - navodi on.

"Unajmi Srbina"

Ono po čemu je Željko svakako poseban jeste to što u njegovoj ponudi postoji i usluga "Unajmi Srbina". Tada svoje turiste dočekuje u opancima, obučen u narodnu nošnju, sa rakijom u ruci, a ponekada i uz pogaču i so.

I upravo zato ističe koliko je prvi utisak bitan.

- Ako ih dočekamo nasmejani, raspoloženi i da im odajemo utisak da smo tu za sve što im treba, da smo zemlja otvorena za sve, oni će da se vrate opet, opet i opet - kaže Željko.

Privatna arhiva
 

O Titu i Tesli

Neretko se "preruši" i u Titovog pionira, te stavi crvenu maramu i plavu kapu, pa počne turu, vodeći strance u Muzej Jugoslavije, uz priču o nekoj ne tako davnoj istoriji naše zemlje.

- Zapadnjaci naročito vole priču o Jugoslaviji, Titu, ratovima. Pitaju kako se u to vreme živelo, šta je bilo dobro, šta loše, zašto je došlo do rata, a pitaju i kako je moguće da jedna zemlja živi u miru i razvoju, a onda se zarati - priča Željko.

24sedam
 

Objašnjava kako stranci idu u Muzej Nikole Tesle, ali smatra da bi lik i delo genijalca mnogo više trebalo isticati i postaviti kao brend.

Da je za našeg sagovornika ovaj posao mnogo više od toga, pokazuje činjenica da se sa mnogim strancima sprijateljio, te sada ako otputuje u Dansku, Tursku, Austriju ili neku drugu zemlju, uvek će imati kod koga da ode.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike