Japanac iz Ukrajine svira u Knezu: Voli prestonicu, a zbog jedne stvari često ide na Karaburmu (FOTO/VIDEO)

30.07.2021

17:50 >> 07:21

0

Autor: Jovana Vrećo

Kompozitor, aranžer i gitarista već dve i po godine putuje po Balkanu, a Beograd mu je česta adresa

Japanac iz Ukrajine svira u Knezu: Voli prestonicu, a zbog jedne stvari često ide na Karaburmu (FOTO/VIDEO)
Copyright Japanac Takeši Suda svira gitaru u Knez Mihailovoj, 24sedam/Katarina Mihajlović

Dobro poznata numera Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića – “Jovano Jovanke” danima unazad obija se o zidove socijalističkih zgrada i svetskih butika u glavnoj gradskoj štrafti, Knez Mihailovoj ulici, a nju svira ni manje ni više nego Japanac Takeši Suda.

Kompozitor, aranžer i gitarista već dve i po godine putuje po Balkanu, a česta adresa mu je srpska prestonica, kojoj, kako je rekao za 24sedam, voli iznova da se vraća.

24sedam/Katarina Mihajlović

– Srbi obožavaju muziku, vole to što radim i veoma su gostoljubivi. Najviše mi se dopada da upoznajem nove muzičare i sviram sa njima i provodim vreme – kaže on i dodaje kako je i naučio nekoliko reči na srpskom, ipak stidljivo ih koristi.

Japanac objašnjava da izlazi iz centra Beograda, kao i da mu je jedno vreme adresa bila na Karaburmi, kojom je bio oduševljen. Od okolnih mesta, najčešće ga put nanese u Pančevo.

– Znam da lokalno stanovništvo ne voli ni Pančevo ni Karaburmu, ali oba mesta meni su zanimljiva za istraživanje. To je verovatno zato što imam osećaj da na ova dva mesta “živi” ciganska kultura, a to je ono što mene zanima – rekao je Takeši.

Takeši Suda, 24sedam/Katarina Mihajlović

Živeo je u Ukrajini, ali su ga nedaće koje sa sobom donosi rat naterale da ode iz te zemlje i stigne sve do Poljske, ali kaže, tamo mu se nije svidelo.

– Onda sam otišao u Englesku, zatim u Španiju, ali te zemlje mi nisu bile dom. Tek sam to osetio na Balkanu, ovde mi je najlepše – kaže Takeši.

24sedam/Katarina Mihajlović

“Made in Yugoslavia”

Koliki talenat ovaj japanski umetnik poseduje najbolje pokazuje činjenica da je sam napravio dve gitare.

– Tamna boja je prvi prototip koji sam napravio u Zagrebu prošle godine, kada sam bio u karantinu. Završio sam je u Sarajevu i sada sam je sa sobom poneo u Beograd da sviram na ulici, a zatim na Nišvilu – kaže ovaj gitarista.

Privatna arhiva/ Takeši Suda

Drugi prototip gitare je svetlo-narandžasti, koji je upravo završen u Sarajevu, i na kom će svirati na predstojećem Nišvil festivalu.

Privatna arhiva/ Takeši Suda

To su takozvane putničke gitare, koje sam ja dizajnirao.

– Pre nije imalo smisla započeti njihovu prodaju, kada nije bilo putnika. Sada u Beogradu pokrećem posao za proizvodnju ovih gitara – “made in Yugoslavia” – rekao je Takeši.  

Od flamenka preko sevdaha do džeza

Opus muzičkih dela koja Takeši svira ide od flamenka preko sevdaha pa sve do džeza.

Svirao je na ovogodišnjem tradicionalnom obeležavanju “Svetskog dana džeza”, koje je, u aprilu, organizovao Nišvil džez festival. Nastupao je uz pratnju niških eminentnih džez muzičara, u sastavu pod nazivom “Takeši & Friends“.

– Trenutno sam u Beogradu, ali kroz nekoliko dana putujem na jug, kako bih svirao na ovogodišnjem Nišvil džez festivalu – rekao je ovaj svestrani umetnik.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike