Italijan izabrao Beograd za život: Obožava Teslu, a njegovi crteži će vas oduševiti (FOTO)

03.09.2021

07:30 >> 14:19

0

Autor: Jovana Vrećo

Odluku da ode iz svoje rodne zemlje doneo je pre šest godina

Italijan izabrao Beograd za život: Obožava Teslu, a njegovi crteži će vas oduševiti (FOTO)
Copyright

Daniele Meuci odlučio je da svoju adresu u Italiji zameni onom beogradskom i da simbole našeg grada ovekoveči na sebi svojstven način – crtežima.

Uz paletu vodenih bojica, jedan kist i dobar ugao, on stvara magiju, prenoseći na papir simbole Beograda – od Hrama Svetog Save, Skupštine, spomenika knezu Mihailu do Zelenog venca.

Odluku da ode iz svoje rodne zemlje doneo je pre šest godina, kada je napustio svoj dotadašnji posao dizajnera proizvoda.

– Oduvek me privlačio Balkan i mnogo sam putovao po ovom području, ali do tada nikada nisam posetio Srbiju – počinje priču za 24sedam Daniele.

Ističe da je za njega davanje otkaza bila prilika da prvi put poseti srpsku prestonicu.

– Pre Beograda, bio sam u Berlinu i Bremenu. Ipak, ovde sam pronašao pravo okruženje za stvaranje umetnosti i otvorile su mi se razne mogućnosti – navodi naš sagovornik.

Jedinstvena lokacija

Kaže kako voli mnoga mesta u Beogradu, ali inspiraciju, najpre, nalazi u mestima koja nisu “mainstream”.

– Često idem u Čumićevo sokače, u “Belgrade Design District”, gde se družimo i okupljamo – kaže nam Daniele, i priznaje da posebno voli da ide u lov na skrivene kafane.

Smatra da je lokacija Beograda prilično jedinstvena, te da je za njega poseban osećaj kada šeta pokraj prestoničkih reka.

– S druge strane, Kalemegdan i Knez Mihailova su zadivljujuća mesta za razgledanje. Međutim, mislim da je veličina Beograda u ljudima, vibracijama koje možete da osetite dok slušate tamburaše – ispričao je on.

Kako je sve počelo…

Prvih godinu dana je volontirao u “Fair & Square Hostel” na Zvezdari, a onda je sudbina uplela prste.

Spojio se sa, kako kaže, neverovatnim ljudima iz sveta umetnosti, sa kojima i danas sarađuje.

Pročitajte još:

– Neki od njih su vodili izdavačku kuću “Komshe” i tako smo započeli saradnju. Moja knjiga “Shades of Belgrade – The coloring book of the white city” njen je plod – navodi Italijan.

Očaran Teslom

Tri godine unazad posvetio je istraživanju, a zatim i radu na crtežima za grafički roman o našem geniju Nikoli Tesli, za kog se, kako dodaje, u Italiji malo zna.

– Usredsređen sam na finalizaciju te knjige i njeno širenje koliko god mogu. Očaran sam njegovim delima – objašnjava on.

– Upravo sledeće sedmice počinje kampanja, a biće organizovane i dve izložbe u septembru, u susret 2022. godini, kada će biti i sam roman o Tesli objavljen – najavio je Daniele.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike